Peştera Polovragi: Puii de liliac învaţă să zboare

Pestera Polovragi-lilieci

Puii de liliac din Peştera Polovragi care acum învaţă să zboare atrag tot mai mulţi turişti în zonă în această perioadă, a declarat ghidul obiectivului, Felicia Bantea.

Potrivit sursei citate, de circa o săptămână, liliecii sunt la vedere, exact la intrarea în peşteră, puii fiind antrenaţi de femele ca să înveţe să zboare.

„Sezonul 2016, deşi a pornit cu o primăvară călduroasă şi îndelung ploioasă, a revenit cu căldură şi cu liliecii care tocmai învaţă să zboare. Mă bucur că de circa o săptămână, de când a revenit căldura, avem liliecii la vedere, exact la intrarea în peşteră unde femelele antrenează în serii puii care acum învaţă să zboare şi apoi vor veni şi în peşteră. Odată puii ieşiţi, peştera va avea circa o mie de lilieci, o colonie„, a spus Felicia Bantea.

Ea a mai menţionat că turiştii care vin să viziteze peştera trebuie să ştie că zona respectivă are şi efect terapeutic, având un aeraj de excepţie.

„Zona este şi una cu efect terapeutic la modul aeraj de excepţie, Cheile Olteţului foarte înguste, versanţii foarte aproape care respiră pentru că noi la aval suntem într-o zonă cu un calcar marnos, inclusiv în interiorul peşterii, ventilaţia este de excepţie, are o multitudine de capilare prin care se face această ventilaţie”, a mai spus Felicia Bantea.

Din punct de vedere al numărului turiştilor, conform ghidului peşterii, „sezonul este unul echidistant, adică nu cu un aflux mare de turişti, dar aşa cum merită acest loc, are zi de zi turişti. Anul trecut a fost un an record pentru că a venit după un 2014 rău ca şi vreme. În general se menţine media de 30-35.000 de turişti anual”, a conchis Felicia Bantea.

Veche de milioane de ani, Peştera Polovragi ascunde în adâncurile sale secrete ale tuturor celor care au locuit aici, invitând turiştii într-o incursiune spectaculoasă, printre formaţiuni deosebite şi picături de apă, vegheaţi îndeaproape de zeul Zamolxe, despre a cărui influenţă oamenii spun că încă se simte în aceste locuri străvechi.

Peştera este închisă în lunile decembrie, ianuarie şi februarie, iar în martie şi noiembrie este deschisă doar în weekenduri. În restul anului, obiectivul poate fi vizitat zilnic, între orele 10,00 şi 18,00, cu excepţia zilei de luni. Numărul turiştilor depăşeşte 30.000 pe an.

La Peştera Polovragi se poate ajunge de pe DN 67, care leagă oraşul Râmnicu-Vâlcea de Târgu-Jiu. Comuna Polovragi se află chiar la graniţa dintre judeţele Vâlcea şi Gorj, la o distanţă de 54 de kilometri de municipiul Târgu-Jiu. (Text: Agerpres, Foto: goja.ro)