Peştele zebră

peste-zebra

Danio zebra, aşa cum este cel mai cunoscut, este un peşte exotic de apă dulce. Cu o alură delicată şi energie debordantă, el este preferat mai ale de acvariştii începători. Numele său defineşte cea mai remarcabilă caracteristică a sa: corpul dungat. Peştele zebră face parte din familia Cyprinidae, genul Danio.

Este un peşte mic, ce măsoară doar 4-5 cm. Corpul este aerodinamic, suplu, argintiu, brăzdat orizontal de 5 dungi de culoare albastru închis, pe un fond argintiu, cu o tentă mai galbenă la mascul. Există şi exemplare albinoase sau de tip leopard, considerate până nu demult o altă specie, însă testele genetice au dovedit contrariul. Are înotătoarele relativ scurte şi gura orientată în sus, peştele fiind preponderent unul de suprafaţă. Ambele sexe prezintă două perechi de mustăţi, în jurul buzelor. Femela este mai masivă decât masculul.

La unele exemplare, înotătoarele pot fi mai bine dezvoltate, dând un aspect voalat. Varietăţile roşie, galbenă, verde etc. sunt obţinute (începând cu anul 1999) prin inginerie genetică şi fac obiectul unor patente înregistrate de National University of Singapore.

Originari din estul subcontinentului Indian, în trecut populau apele calme din sud-estul Asiei, pornind din Pakistan până în Myanmar. În prezent, din cauza alterării habitatului şi chiar a pescuitului pentru comerţul cu peşti exotici, peştele zebră se mai regăseşte doar în estul Indiei (în marele fluviu Gange), Bangladesh şi posibil Bhutan. Peştele zebră ocupă o varietate mare de ape: de la ape sărace în oxigen, stagnante, cum sunt orezăriile, până la ape repezi, străbătute de curenţi. În unele râuri din SUA şi Columbia au fost observate populaţii de Danio rerio, probabil provenind din crescătoriile de peşti exotici. În mediul său natural înoată aproape de suprafaţa apelor curgătoare.

Danio zebra este un peşte paşnic şi foarte sociabil. Este un peşte expansiv, care nu se teme de apropierea umană. Îi place să trăiască în grup, de aceea este recomandat să achiziţionăm un grup de minim 6 exemplare. Zebra este un peşte vioi şi înoată elegant prin întreg acvariul, în special în zona de suprafaţă. El are nevoie de acvarii cu spaţii largi de înot, de minim 60 cm lungime. Acvariul trebuie să fie dotat cu un capac cu orificii de aerisire, deoarece înotând la suprafaţă, aceşti peşti pot să sară afară. Totodată, le place să aibă în acvariu zone cu plantate, în special cu plante cu frunze fine, printre care se furişează în mare viteză sau pot zăbovi.

Peştii zebră sunt printre cei mai rezistenţi şi mai activi peşti de acvariu, puţin pretenţioşi, ce nu necesită condiţii deosebite de întreţinere, motiv pentru care este ideal pentru acvariştii începători. Preferă apele mai reci, temperatura putând fi cuprinsă între 18 şi 24 grade Celsius. Cu toate acestea, rezistă cu succes la temperaturi mai mici (până la 10 grade Celsius), dar şi mai mari (până la 30 grade Celsius). Duritatea apei trebuie să fie cuprinsă între 5 şi 12, iar pH-ul între 6 şi 7. Apa din acvariu să fie bine oxigenată şi filtrată, ea trebuie schimbată săptămânal, cel puţin 10-15% din ea.

peste-zebra-01

Fiind un peşte docil, se poate înţelege cu alţii peşti de talia şi caracterul său. Vioiciunea sa ar putea să nu fie placul peştilor foarte lenţi. Unele exemplare au obiceiul de a ciupi înotătoarele peştilor voalaţi, nu din răutate, ci din curiozitate. Peştele zebră este un peşte omnivor nativ, puţin pretenţios.

Mănâncă cu plăcere hrana uscată care se găseşte uzual în comerţ (fulgi, granule, chipsuri) şi care are în compoziţie (de obicei) toate componentele necesare (începând cu faina de peşte şi continuând cu zooplacton şi fitoplancton, vitamine, minerale). Este un mare consumator de viermişori, larve de ţânţari şi râme. Nu este un peşte pretenţios la mâncare, însă este predispus la obezitate. Este indicat să fie hrănit de cel puţin două ori pe zi.

În general peştii zebră sunt peşti rezistenţi şi nu au nevoie de îngrijiri speciale. Dacă este bine întreţinut, peştele zebră trăieşte 5 ani în captivitate. Atinge maturitatea sexuală la 4 luni şi se împerechează foarte uşor. (Text: Agerpres, Foto:patfullerton.com, aquascapeonline.com, Video; youtube.com)