Peste 43.000 de specialişti din sănătate au solicitat ministerului de resort, din 2007 până în prezent, documentele necesare pentru a emigra, a anunţat, luni, 5 decembrie, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, la Palatul Victoria, cu prilejul lansării Strategiei Naţionale pentru Resurse Umane în Sănătate.
„România se confruntă de câţiva ani buni cu o criză severă a resurselor umane în sănătate şi ştim că nivelul scăzut al veniturilor, condiţiile proaste de muncă şi lipsa echipamentelor, posibilităţile reduse de dezvoltare profesională sunt doar câţiva dintre factorii care au condus în timp la această criză. Ca rezultat, peste 43.000 de specialişti au solicitat din 2007 până astăzi Ministerului Sănătăţii documentele de care au nevoie pentru a emigra. Chiar dacă nu toţi au plecat, aceste cifre în sine sunt de natură să ne îngrijoreze’, a afirmat Voiculescu.
El a adăugat că spitalele se confruntă cu un deficit major de personal şi că localităţi întregi nu au medic de familie, media numărului de medici şi asistenţi medicali din România fiind mult sub media europeană.
„Cu toate acestea, România pregăteşte anual mii de absolvenţi ai învăţământului medical. Un studiu efectuat de OMS, pe care l-am solicitat imediat ce am venit la MS, ne arată cât costă pregătirea unui absolvent român de studii medicale. Suma este de 81.000 de lei şi această sumă nu ia în calcul rezidenţiatul, care implică de asemenea la rândul său sume foarte mari„, a mai spus Voiculescu.
El a adăugat că un calcul efectuat pentru cei peste 43.000 de specialişti din domeniul medical pe care România i-a pierdut în perioada 2007—2016 este de peste 3,5 miliarde de lei.
„Incapacitatea statului român de a motiva absolvenţii să practice în România face ca aceste cheltuieli să fie nu o investiţie, ci o pierdere, o pierdere irecuperabilă”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
Acesta a spus că, în prezent, ministerul pe care îl conduce are elaborat un plan multianual pentru dezvoltarea strategică a resurselor umane 2017-2020, un plan care are ca scop să ofere o dezvoltare strategică pe patru domenii mari: guvernanţă, formare, gestionare şi motivare.
Potrivit lui Voiculescu, îmbunătăţirea guvernanţei se referă la consolidarea capacităţii ministerului de a gestiona resursa umană, ajustarea cadrului legislativ, dar şi colaborarea cu autorităţile publice locale şi implementarea politicilor OMS. Ajustarea formării personalului medical vizează, conform ministrului, „necesitatea preluării abordărilor centrate pe competenţe şi pe mixt de aptitudini”.
Strategia mai prevede îmbunătăţirea şi simplificarea procedurilor de recrutare a personalului medical, îmbunătăţirea mediului de muncă a personalului medical, precum şi crearea şi implementarea unui mecanism eficient de planificare a resursei umane în sănătate. (Text: Agerpres, Foto: stemgenex.com)