Peste 11 ore pe zi petrecute în faţa ecranului. Cum îţi poţi proteja vederea?

ochi-lumina-albastra

Folosirea ecranelor şi modul în care suntem în permanenţă conectaţi la ele ne afectează vederea. Lumina albastră poate cauza oboseală, roşeaţă şi iritaţii, simptome ce ne afectează activităţile de zi cu zi.

 Ne petrecem peste 11 ore pe zi în faţa ecranului

 Unul din trei adulţi îşi petrece cea mai mare parte a zilei, adică peste 11 ore, folosind dispozitivele digitale la serviciu, la masă, în timpul liber, în călătorii şi chiar şi atunci când găteşte.

 O treime din timpul pe care îl petrecem navigând pe Internet este doar în interes personal şi împreună cu orele pe care le petrecem lucrând în faţa ecranului cât suntem la birou, putem spune că aproape toată ziua ochii ne sunt aţintiţi în tot felul de dispozitive.

Pe lângă asta mai avem şi telefonul mobil la care ne uităm în medie de 100 de ori pe zi.

 Ce este Sindromul Ochilor Obosiţi de Ecrane?

 Sindromul ochilor obosiţi de ecrane este un disconfort pe care mulţi oameni îl simt după ce petrec mai mult de două ore în faţa unui ecran digital. Lumina albastră specifică dispozitivelor electronice, impactează vederea şi poate cauza nu doar probleme de vedere, ci şi tulburări de somn.

 „Acest tip de lumina emisă de LED-uri şi monitoare este chiar mai puternică decât cea ultravioletă, pentru că pătrunde mai adânc în retină. Expunerea pentru un timp îndelungat poate afecta serios vederea pe termen lung”, spune Dr.Oftalmolog Beatrice Voiculescu, de la optica medicala Videt.

 Care sunt activităţile la care folosim ecranele digitale?

 57% din generaţia Millennials folosesc telefoanele în pat înainte de culcare şi le folosesc ca şi alarmă care să-i trezească dimineaţa.

 Un studiu realizat de The Vision Council arata ca cea mai mare parte a timpului in care ne uitam la ecrane este in orele de serviciu, la birou (44%), dar folosim dispozitivele digitale pentru cititul recreaţional, mai ales pe dispozitive mobile (43%), în călătorii (32%), ca alarmă (38%), si chiar şi pentru a găti (26%).

 Între 50 şi 90% din oamenii care lucrează la PC sunt afectaţi de efectele luminii albastre. Cum deviceurile mobile au devenit parte din viaţa noastră de zi cu zi, sindromul ochilor obosiţi a devenit o problemă reală de care majoritatea persoanelor care lucrează cu calculatoare se plâng de această problemă.

 Care sunt simptomele?

 Sindromul ochilor obosiţi de ecrane pot duce la efecte pe termen scurt ca:

  • stări de oboseală fizică;
  • scăderea productivităţii;
  • creşterea numărului de erori produs la muncă;
  • spasme oculare;
  • roşeaţă în jurul ochilor.

 Pe termen lung, expunerea la ecranele luminoase a dispozitivelor poate duce la formarea cataractei sau a degenerescenţei musculare legată de vârstă.

 Tu ştii să îţi protejezi vederea de pericolul luminii albastre?

 Cum suntem tot timpul înconjuraţi de ecrane digitale, este important să ştim cum să ameliorăm impactul luminii albastre asupra ochilor noştri.

 Dr.Beatrice Voiculescu ne învăţă cum să ne protejăm vederea de efectele privitului prea mult într-un monitor pentru a ne asigura că vederea nu va fi afectată pe termen lung.

Iată câteva modalităţi uşoare prin care poţi reduce riscul de a genera sindromul ochilor obosiţi de ecrane pe care le propune doamna doctor:

  1. Ia pauze regulate de la folosirea calculatorului şi respectă regula 20–20–20: mută-ţi privirea o dată la 20 de minute, clipeşte de 20 de ori şi priveşte un obiect îndepărtat timp de 20 de secunde.
  2. Adoptă poziţia corectă în faţa monitorului. Acesta ar trebui să fie la o lungime de un braţ faţă de ochi pentru a putea focaliza corect, iar ochii trebuie să fie orientaţi în jos atunci când privesc spre monitor.
  3. Nu uita să-ţi faci un control oftalmologic periodic, astfel încât să monitorizezi sănătatea ochilor tăi. Acesta se face o dată pe an dacă nu au probleme de vedere şi o dată la şase luni, dacă suferi de afcţiuni oculare.

Ecranele dispozitivelor mobile au devenit un lucru indispensabil în viaţa noastră, dar dacă respectăm indicaţiile medicului specialist, putem diminua efectele nocive pe care lumina albastră le are asupra ochilor noştri. (Text şi foto: videt.ro)

ochi-monitor