Persoanele care se trezesc mai devreme fac alegeri alimentare mai sănătoase

Ceasul biologic nu ne influenţează numai metabolismul, aşa cum au demonstrat unele studii efectuate până în prezent, ci şi alegerile alimentare pe care le facem, după cum relevă o cercetare publicată în jurnalul „Obesity” editat de The Obesity Society (TOS).

În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au analizat date prelevate în mod aleatoriu de la aproximativ 2.000 de persoane cu scopul de a afla dacă ritmul circadian sau ceasul biologic (cronotip) le afecta alimentaţia şi ora la care luau mesele.

Cercetătorii au observat diferenţe clare în ceea ce priveşte conţinutul caloric dar şi al macronutrienţilor între cele două cronotipuri, persoanele matinale fiind înclinate să facă alegeri mai sănătoase de-a lungul zilei în comparaţie cu „păsările de noapte” care mănâncă mai puţine proteine şi consumă mai mult zahăr în prima parte a zilei, informează Science Daily.

De asemenea, persoanele care se trezesc mai târziu au tendinţa de a consuma seara mai mult zahăr, grăsimi şi acizi graşi saturaţi, se mai arată în lucrare.

În weekend-uri, diferenţele dintre cele două grupuri sunt şi mai accentuate, „păsările de noapte” având ore de luat masa mai neregulate în comparaţie cu persoanele matinale. În plus, oamenii care se trezesc târziu s-a observat că au un somn mai puţin odihnitor şi sunt mai puţin activi.

Matinalii „ar putea avea un avantaj în plus în faţa ‘păsărilor de noapte’ când vine vorba despre lupta împotriva obezităţii deoarece ei aleg instinctiv să mănânce alimente mai sănătoase în prima parte a zilei”, susţine purtătoarea de cuvânt a TOS, Courtney Peterson din cadrul University of Alabama at Birmingham.


„Studii anterioare au demonstrat că mâncatul la ore matinale poate ajuta la scăderea din greutate şi la reducerea riscului de apariţie a diabetului şi a bolilor de inimă. Ceea ce demonstrează această cercetare recentă este că ceasul nostru biologic nu ne afectează numai metabolismul, ci şi ceea ce alegem să mâncăm”, a explicat ea.

Acesta este primul studiu de acest fel care examinează ce şi când mănâncă persoanele care au ritmuri circadiene diferite, mai arată sursa citată.

„Asociind ce şi când mănâncă oamenii în raport cu ceasul lor biologic ne oferă o nouă perspectivă asupra motivului pentru care unele persoane sunt mai înclinate să facă alegeri alimentare nesănătoase”, susţine Mirkka Maukonen, din cadrul Departamentului de Soluţii pentru Sănătatea Publică din Helsinki, Finlanda, cea care a condus analiza în care au fost utilizate date din programul FINRISK 2007.

 „Acest studiu demonstrează că persoanele care se trezesc târziu au obiceiuri alimentare mai puţin favorabile, ceea ce în cazul multora creşte riscul de obezitate, diabet şi boli de inimă”, a completat aceasta. (Text: Agerpres, Foto: blog.icm.education)