Paul Ciuci, chitaristul de la Compact

Paul Ciuci-01

Chitaristul, compozitorul şi vocalistul Paul Ciuci s-a născut la 12 iulie 1956, în Câmpia Turzii. A început să cânte la 9 ani, când mama sa i-a dăruit o chitară. A învăţat să cânte singur, devenind mai târziu unul dintre chitariştii renumiţi din ţară.

Și-a început cariera muzicală în anii ’70, în formaţia Telegraf din Turda, alături de prietenul mai vechi Aurel ”Leluţ” Vasilescu (tobe). Formaţia a câştigat, în acea perioadă, numeroase premii în ţară.

Paul Ciuci îşi aminteşte cu drag despre adolescenţa sa: ”Cântam de la 9 dimineaţa, când mă trezeam, până la ora 14, când mergeam la şcoală… Ani de zile am făcut asta… Visam, în camera mea, la ziua în care voi urca pe scenă şi voi cânta… în faţa publicului… Nu m-am îndoit niciodată că voi avea succes… pentru că, dacă şi ei, cei din faţa mea, vor simţi ce simt eu atunci când cânt în faţa oglinzii, atunci sigur succesul va dori să mă cunoască şi va veni la mine”, potrivit site-ului www.trupacompact.ro.

La finele anilor ’70, Paul şi Leluţ au fost remarcaţi de Teo Peter şi Costi Cămărăşan, membri ai trupei rock Compact Cluj, la festivalul „Cântarea României”. În ’81, la un concert în Mediaş, Teo şi Costi i-au întâlnit din nou pe Paul şi Leluţ şi le-au propus să se alăture trupei Compact. Compact a început repetiţiile în noua formulă, schimbând soundul şi dinamica trupei, potrivit bestmusic.ro.

Primele piese ale trupei au fost înregistrate în 1982, acestea apărând pe albumul ”Formaţii Rock 6”. Tot în 1982, Compact participă la Festivalul rock ”Serbările Mării”, unde obţine Premiul I, iar Paul Ciuci este desemnat cel mai bun solist vocal al unei formaţii rock.

Paul Ciuci-02

În 1983 este lansat primul mare succes al formaţiei, ”Fata din vis”, care aduce notorietatea acesteia. Doi ani mai târziu, ”Fata din vis” — melodie care va deveni ulterior hitul multor generaţii — apare pe primul album propriu al trupei, căruia îi dă şi titlul, precizează www.trupacompact.ro. Compact îşi găseşte identitatea muzicală, devenind una dintre cele mai cunoscute şi iubite formaţii rock din România. În 1987 apare albumul ”Cântec pentru prieteni”.

La un moment dat, după şase ani de activitate în trupa Compact, Paul Ciuci a plecat în SUA, apoi a revenit pentru o scurtă perioadă la Compact C (la acea vreme existau două formule ale Compact — Compact B, cu Teo Peter lider de trupă, şi Compact C, cu Costi Cămărăşan lider de trupă), unde a lucrat la albumul ”Profetul”, iar din 1992 până în 1997 a cântat cu Sfinx Experience în ţări ca Olanda, Luxemburg şi Belgia. Din 1996, după despărţirea de Sfinx Experience, a revenit la Compact, conform site-ului trupei. În acelaşi an apare albumul ”Pe tine te-am ales”.

Anul 1999 aduce apariţia albumului ”Compact 100%”, înregistrat în formula: Paul Ciuci — chitară, Teo Peter — bas, Aurel Vasilescu — tobe, Emil Laghia — chitară şi Dan Stesco ”Polymoog” — clape. A urmat albumul ”Compact” (2002).
Trupa Compact a fost marcată de două tragedii. Moartea basistului Teo Peter, în 2004 şi a chitaristului Emil Laghia (2005).

Paul Ciuci-03

Referindu-se la ”secretul longevităţii trupei”, Paul Ciuci afirma, într-un interviu în jurnalul.ro din 2004, că acesta constă în prietenia care-i leagă atât pe membrii actuali ai trupei, cât şi pe cei care au fost membri ai formaţiei Compact de-a lungul timpului.

„Toţi cei care au cântat în Compact de-a lungul anilor, mai mult sau mai puţin, sau cei care au rămas în Compact de-a lungul anilor, au fost legaţi de o prietenie foarte sinceră”, spunea Paul Ciuci.

În acelaşi interviu, muzicianul povesteşte şi despre anii în care a cântat în străinătate.

”Am cântat timp de şase ani în Olanda. Am câştigat foarte bine, din acei bani mi-am luat instrumente performante, casă şi maşină. Am fost şi în America, unde am lucrat o lună la strung, într-un atelier de mecanică fină: program fix, de 10-12 ore, fără rabat de la calitate. Din punctul meu de vedere, America e superbă doar ca turist”.

Au urmat numeroase turnee în străinătate. 2005 este anul în care Compact a efectuat un turneu de 45 de zile în Statele Unite ale Americii. În 2008, trupa a efectuat un turneu în Canada, unde a susţinut concerte în Toronto şi Montreal. În acelaşi an, trupa a avut spectacole de succes în Germania, Spania şi Cipru.

Municipalitatea oraşului Câmpia Turzii i-a oferit lui Paul Ciuci, în 2007, Titlul de Cetăţean de Onoare.

În 2010, Compact a desfăşurat turneul naţional ”Cântec pentru prieteni”, care a cuprins aproape 50 de oraşe, potrivit site-ului trupei.

Un an mai târziu, pe lângă numeroasele spectacole din ţară, Compact a efectuat turnee în Germania şi Canada. În urma succesului pe care l-a avut, trupa a fost invitată şi în anul următor în cele două ţări. Turneul din 2012, în Germania, a cuprins şi un concert caritabil, pentru fundaţia muzicianului german Peter Maffay. În Canada, trupa Compact a desfăşurat un turneu de o lună, în şase localităţi.

La sfârşitul anului 2012, Paul Ciuci s-a implicat într-o iniţiativă umanitară a postului de radio Europa FM, cântând alături de alţi 13 artişti români imnul campaniei ”Nu eşti singur pe lume”.

Paul Ciuci-04

La începutul anului 2013, Compact a lansat, într-o nouă versiune, piesa ”Eşti totul pentru mine” (compoziţie 1985), care a obţinut, prin votul publicului, locul I în Top Românesc, clasament realizat de Radio România Actualităţi. În vara aceluiaşi an, Compact a cântat în deschiderea concertului legendarei trupe Deep Purple, pe Cluj Arena, unde s-a bucurat de un real succes. Tot în 2013, trupa a lansat piesa ”Zâmbetul din ochii tăi”.

Într-un interviu acordat în 2016, Paul Ciuci declara că trupa Compact pregăteşte un nou album, care se va numi „Compact 2016„.

Lucrăm intens la acest album, dar niciun nume nu ni s-a părut mai potrivit decât cel care spune despre ce este vorba, trupa Compact 2016. Cea mai recentă activitate a noastră a fost promovarea unui cântec, ”La mulţi ani, iubirea mea…”, pe care l-am lansat în 14 decembrie 2015, la Cat Music. Pentru producţia acestui single am avut marea şansă şi bucurie în acelaşi timp, să lucrăm cu Smiley”, spunea artistul în interviu.(Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Paul Ciuci Compact, Video: youtube.com)