Un aparat de zbor fără pilot destinat agriculturii, denumit „Patriot RP”, a fost prezentat luni, 22 februarie, la Bacău de o societate comercială din localitate, care l-a conceput şi realizat în parteneriat cu o firmă din China.
„Este o premieră nu numai pentru România atât prin dimensiunile sale, dar mai ales prin tehnologia inovatoare ce permite obţinerea de calitate superioară la lucrări efectuate în domeniul agriculturii”, a precizat Ion Neculcea, iniţiatorul proiectului.
Potrivit acestuia, între noutăţile tehnice de care dispune drona se numără „un sistem de pulverizare foarte fină, sub formă de ceaţă, deasupra culturilor şi până la nivelul solului, fapt ce permite, concomitent cu o creare de curenţi de aer care să ridice şi agite plantele, eficienţa lucrării şi pe partea inferioară a frunzelor plantelor, nu numai deasupra lor”.
„Capacitatea ridicată de pulverizare pe terenurile cultivate este, prin cele şase duze având lungimi de 6 metri, de aproximativ un hectar pe minut. Patriot RP, dispunând de un sistem de stabilitate înaltă la punct fix, poate decola şi ateriza vertical la punct fix, fiind lesne de folosit şi pe terenuri accidentate ori având surplus de apă.
Poate transporta, într-o ascensiune până la 200 de metri înălţime, un rezervor de 10 litri de pulverizat, având o autonomie de zbor de aproximativ 20 de minute, asigurată prin cele opt motoare de doi acumulatori reîncărcabili pe teren în aproximativ o jumătate de oră, de la generatoare de curent având un consum de 0,5 litri de motorină într-o oră. Dacă există acumulatori de rezervă, aceştia pot fi montaţi în doar un minut’, a spus Ion Neculcea.
Pentru un transport mai uşor în teren, chiar şi cu autoturism obişnuit, Patriot RP, cu o greutate de 29 de kg, poate fi cu uşurinţă pliat, dimensiunile sale fiind reduse — 800x800x600 mm. Dozele de pulverizare pot fi de asemenea transportate uşor, conductele fiind pliabile.
Iniţiatorii proiectului spun că prin utilizarea sa nu se deteriorează recoltele şi nici nu se risipeşte fluidul pentru fertilizat ori ierbicidat.
Acest aparat de zbor poate fi utilizat şi pe timp de noapte, mai ales în cazul asigurării pazei suprafeţelor ce urmează a fi recoltate, având senzor de termoviziune şi o cameră foto — video de înaltă definiţie, inclusiv în infraroşu, cu stabilizator de imagine performant.
„În rezervorul său se pune un fluid intens colorat reflectorizant persistent în timp, care permite prin pulverizare asupra hoţilor din plantaţii identificarea lor chiar şi la zece zile după fraudă. Practic, urmele de fluid colorat în albastru, roz, galben ori verde rămân imprimate pe părul, hainele mâinile ori corpul animalelor de tracţiune sau utilajelor folosite la furat”, a precizat Ioan Neculcea.
Potrivit acestuia, după ce a trecut toate încercările tehnice cu „excelente rezultate de calitate a lucrărilor”, acest aparat de zbor specializat va putea fi testat gratuit, la cerere, de către fermieri. (Text si foto: Agerpres)