Patriarhul Daniel: Înscrierea la ora de religie, un act de mărturisire publică a credinţei

ora-de-religie-02Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a declarat, duminică (1 martie 2015), în cuvântul de învăţătură rostit la Catedrala Patriarhală în cadrul Sfintei Liturghii din Duminica Ortodoxiei, că „înscrierea pentru ora de Religie este un act de mărturisire publică a credinţei”. „(…) Un mod deosebit de mărturisire a credinţei astăzi, într-o lume din ce în ce mai secularizată este şi frecventarea orei de Religie la şcoală şi deci, înscrierea pentru a frecventa ora de Religie la şcoală acum după ce Curtea Constituţională a României, prin decizia sa din noiembrie 2014, a spus că pentru a frecventa ora de Religie cei care doresc să urmeze ora de Religie trebuie să se înscrie (…) Ca atare, înscrierea pentru ora de Religie este un act de credinţă, de mărturisire publică a credinţei, a iubirii noastre faţă de Hristos şi a dorinţei noastre de a creşte spiritual. Biserica a botezat copiii pe care parinţii i-au născut şi i-au adus să fie botezaţi. Dacă Biserica a botezat copiii înseamnă că are şi datoria de a-i creşte în credinţă, a spus PF Daniel, potrivit site-ului Basilica al Patriarhiei Române.

Patriarhul BOR a menţionat că „există o creştere sau o formare duhovnicească a copiilor în credinţă, în familie în primul rând”.

„Există o formare duhovnicească a copilului sau o creştere a copiilor şi prin participarea la slujbe în Biserică prin viaţa liturgică, mai ales prin împărtăşirea lor, dar este nevoie şi de o formare duhovnicească şi intelectuală a copiilor la şcoală, împreună cu alţi copii şi în dialog cu alte cunoştinţe, cu alte discipline pe care le studiază sau le învaţă copiii la şcoală. Ca atare, participarea la ora de Religie este deodată o creştere duhovnicească şi intelectuală în credinţă, întărirea comuniunii cu ceilalţi copii şi o mărturisire a legăturii care există între cunoaşterea duhovnicească şi cunoaşterea ştiinţifică(…)”, precizează sursa citată.

PF Daniel a subliniat că elevii care învaţă religia la şcoală învaţă că „iubirea lui Dumnezeu faţă de om se arată şi prin darurile pe care El le-a creat în natură„. „Putem spune că toţi copiii şi tinerii care participă la ora de Religie învaţă că universul, cerul şi pământul nu sunt produsul întâmplării, ci sunt darul înţelepciunii şi iubirii lui Dumnezeu pentru om. Întreg universul este un limbaj al lui Dumnezeu de comunicare cu omul. Când omul descoperă legi în natură, el doar le descoperă, dar nu le-a făcut el, ci Creatorul (…)Copiii care învaţă Religia la şcoală învaţă că iubirea lui Dumnezeu faţă de om se arată şi prin darurile pe care El le-a creat în natură (…)De aceea, rugăciunea de recunoştinţă, de mulţumire, este cea mai importantă activitate a omului”, a subliniat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

El a mai spus, printre altele, că elevul învaţă la ora de Religie că „orice faptă bună izvorâtă din iubire smerită şi milostivă nu piere niciodată” şi că „ora de Religie nu poate fi înlocuită cu nimic, cu nicio altă ştiinţă pentru că de fapt ştiinţa cea mai profundă este ştiinţa legăturii noastre cu Dumnezeu cel veşnic”. (Text: Agerpres, Foto: cuvantul-ortodox.ro)