Patriarhul Daniel a împlinit 65 de ani

patriarhul-daniel-05

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) (ales la 12 septembrie 2007), Daniel (pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea), s-a născut la data de 22 iulie 1951, în satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş, ca al treilea copil în familia învăţătorului Alexie şi Stela Ciobotea.

Școala primară a urmat-o în satul natal (1958-1962), Dobreşti, iar gimnaziul în localitatea Lăpuşnic, judeţul Timiş, între 1962-1966. În anul 1966 începe cursurile liceale în oraşul Buziaş, pe care le continuă în municipiul Lugoj, Liceul „Coriolan Brediceanu”, între anii 1967-1970.

Este absolvent al Institutului Teologic Universitar din Sibiu, în perioada 1970-1974, unde obţine diploma de licenţă în teologie (Noul Testament). În perioada 1974-1976 frecventează cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti; îşi continuă studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Știinţe Umane din Strasbourg (Franţa) şi doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania). În 15 iunie 1979 îşi susţine teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg. Teza a primit calificativul maxim, devenind astfel doctor al Universităţii din Strasbourg.

Patriarhul Daniel-01

O formă lărgită a acestei teze a fost susţinută la 31 octombrie 1980, la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti sub titlu: „Teologie şi spiritualitate creştină. Raportul dintre ele şi situaţia actuală”. A fost declarat doctor în teologie ortodoxă, de asemenea, cu calificativul maxim. Din anul 1980, a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey — Elveţia, unde între anii 1986-1988 a fost şi director adjunct. În acest timp a deţinut şi funcţia de profesor asociat la Geneva şi Fribourg, în Elveţia. A participat în calitate de profesor doctor în teologie la numeroase întruniri cu caracter ecumenic peste hotare.

La 6 august 1987 intră în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria cu numele Daniel şi este hirotonit preot-ieromonah. Ulterior, în octombrie 1988 este hirotesit protosinghel. În perioada 1 septembrie 1988-1 martie 1990, este consilier patriarhal, director al Sectorului Teologie Contemporană şi Dialog Ecumenic. În paralel, deţine funcţia de conferenţiar la Catedra de Misiune Creştină a Institutului Teologic Universitar din Bucureşti. A făcut parte din Grupul de Reflecţie pentru Înnoirea Bisericii, înfiinţat în ianuarie 1990, al cărui primă realizare a fost readucerea religiei în şcoli, cu concursul Ministerului Învăţământului. În martie 1990, a fost hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul „Lugojanul”.

Patriarhul Daniel-012

După trei luni, în iunie 1990, este ales mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, iar la 1 iulie 1990 este înscăunat ca arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Între realizările sale ca mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, se află întemeierea mai multor instituţii teologice printre care Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi şi Seminarele Teologice Ortodoxe de la Mănăstirea Agapia, Botoşani, Dorohoi, Iaşi şi Piatra Neamţ. De asemenea, pe plan social-caritativ, au fost înfiinţate sub îndrumarea sa o serie de aşezăminte şi asociaţii creştine.

A fondat o serie de publicaţii religioase, la iniţiativa sa a fost înfiinţat postul de Radio Trinitas al Mitropoliei Moldovei (1998), care a devenit repede cel mai bun radio ortodox din ţară.

În urma trecerii la cel veşnice a patriarhului Teoctist, la 30 iulie 2007, mitropolitul Daniel al Moldovei a asigurat locotenenţa până la alegerea noului patriarh. Mitropolitul Moldovei, Daniel, a fost desemnat pentru a candida pentru funcţia de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, alături de Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi episcopul de Harghita şi Covasna, Ioan, în cadrul şedinţei Sfântului Sinod, desfăşurată la 12 septembrie 2007. În aceeaşi zi, Colegiul Electoral Bisericesc a ales cel de-al şaselea patriarh al BOR, în persoana mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, Daniel Ciobotea, în al doilea tur de scrutin, cu 95 de voturi.

Patriarhul Daniel-013

A fost întronizat în scaunul patriarhal al Bisericii Ortodoxe Române la 30 septembrie 2007.

Patriarhul Daniel a început o activitate susţinută prin lărgirea proiectelor deja începute la Iaşi, cum a fost proiectul Trinitas la care alături de postul de radio s-a adăugat un post de televiziune şi o agenţie de presă, toate alcătuind Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române, sau prin imprimarea unui ritm dinamic atât lucrării pastoral-misionare a Bisericii dar şi pe plan administrativ.

De asemenea, a fost definitivat Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, aprobat de Sfântul Sinod la 28 noiembrie 2007. Proiectul Catedralei Mântuirii Neamului iniţiat de primul patriarh al BOR, Miron Cristea, şi susţinut de patriarhul Teoctist a fost preluat şi de actualul patriarh Daniel, care în 2007, la 29 noiembrie, a  pus piatra de temelie pentru Catedrala Mântuirii cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” şi „Înălţarea Domnului”. Între anii 2007-2008 prin purtarea de grijă a patriarhului Daniel, la Catedrala Patriarhală au fost executate ample lucrări de consolidare, restaurare şi înfrumuseţare.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a participat în perioada 21-28 ianuarie 2016, la invitaţia patriarhul ecumenic Bartolomeu, la Sinaxa Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe Autocefale, care a avut loc la Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy-Geneva. Primaţii Bisericilor Ortodoxe s-au întâlnit pentru a finaliza textele destinate Sfântului şi Marelui Sinod desfăşurat în iunie 2016, în Creta.

În perioada 16-24 iunie 2016, patriarhul Daniel împreună cu o delegaţie a Patriarhiei Române, formată din 24 de ierarhi, a fost prezent în Creta, Grecia, pentru a participa la lucrările Sfântului şi Marelui Sinod..

Patriarhul Daniel-04

A fost decorat de către preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Cruce, la 30 septembrie 2007. Este membru de onoare al Academiei Române (19 decembrie 2007). A primit titlul de Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi din ţară şi din străinătate. A fost distins cu Ordinul Sfinţii Chiril şi Metodiu, cea mai înaltă distincţie bisericească cehă, Most — Cehia (9 octombrie 2011), de asemenea, cu Ordinul Crucea Sfântului Apostol Marcu în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Alexandriei, Bucureşti (28 octombrie 2011).

Vineri, 22 iulie 2016, la biserica Mănăstirii Sfânta Maria — Techirghiol, după Sfânta Liturghie, de la ora 12.00, a fost oficiată o slujbă de Te Deum la împlinirea vârstei de 65 de ani a patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, aflat în vizită la acest aşezământ — stavropighie patriarhală.

În aceeaşi zi, o rugăciune de mulţumire la aniversarea zilei de naştere a patriarhului a fostrostită şi în timpul Sfintei Liturghii oficiate la Catedrala Patriarhală, potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române.

Sărbătoarea oficială a patriarhului Daniel este în ziua de 30 septembrie a fiecărui an, data întronizării sale în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (30 septembrie 2007). (Text si foto: Agerpres)