Pastă de peşte şi bomboane cu ciocolată, vişine şi fructe confiate

bomboane

O reţetă culinară extrem de simplă, dar delicioasă a rămas în memoria artiştilor de la Opera Naţională Română din Timişoara, de aceasta legându-se şi o întâmplare nostimă. Pentru prima serată la care Corneliu Murgu a participat în calitate de director al Operei Naţionale Române din Timişoara, artiştii i-au cerut colegei lor, Stella Lucia Dinulescu, să pregătească o delicatesă, pentru că era cunoscută ca fiind o adevărată maestră în arta culinară.

Preparatele cu care aceasta a cucerit întotdeauna publicul „gurmand” au fost sandvişurile cu pastă de peşte şi bomboanele din biscuiţi cu ciocolată şi cu vişine îmbibate în alcool.

„Este o reţetă care se prepară repede şi este ieftină. Eu folosesc întotdeauna mai multe feluri de peşte fin din conserve: ton mărunţit şi file, macrou mărunţit şi file, sardine„, spune artista.

Pentru ca vreo 20 de persoane să se bucure de câte-o astfel de gustare sunt necesare câte trei cutii de conserve din sortimentele amintite. Se zdrobesc, dar nu se fac pastă, ci trebuie să rămână şi bucăţi mai mărişoare de peşte. Se amestecă totul cu un pachet de unt-spumă, adică ţinut la temperatura camerei pentru ca să se omogenizeze bine cu compoziţia de peşte. Se mai pot adăuga în umplutură şi 2-3 gălbenuşuri fierte şi zdrobite. Toate aceste ingrediente au nevoie de gustul acrişor de lămâie.

„Secretul meu este că nu folosesc zeama de la lămâie, pentru că ar începe să curgă compoziţia, ci pun sare de lămâie, după gust, iar dacă este nevoie, adaug şi puţină sare. În felul acesta, compoziţia este gustoasă şi rămâne fermă”, explică artista.

Feliile de pâine se ung cu un strat subţire de maioneză sau de unt, peste care se pune compoziţia şi se ornează cu câte o frunzuliţă de pătrunjel, eventual şi cu o felie de măsline naturale Kalamata.

„Întotdeauna am avut succes cu această reţetă. Nu ştiu de ce, dar mulţi mi-au cerut-o, au încercat-o acasă, dar au spus că nu avea gustul pe care l-am dat eu. Probabil că au folosit doar un sortiment de peşte şi au adăugat zeamă de lămâie, care a făcut umplutura prea apoasă”, este de părere Stella Dinulescu.

Şi pentru desert, aceasta vine cu o idee gustoasă – „bombele dulci”.

„Pentru aceasta trebuie să avem 1/2 kg de biscuiţi simpli pe care-i pisăm bine şi-i înmuiem cu un sirop făcut din apă şi zahăr. Apoi adăugăm 3-4 linguri de cacao şi fructe confiate: caise, nelipsitele portocale, smochine, ananas. Când toate acestea sunt frumos legate începem, cu răbdare, să facem bile din aluat, iar în mijlocul fiecărei bile ascundem câte-o vişină parfumată din vişinată. Fiecare bomboană o tăvălim prin nucă sau alune prăjite şi măcinate. Se aşează fiecare micuţă «bijuterie» dulce pe o foaie de pergament şi se urmăresc să nu fie «atacate» înainte de bătaia gongului”, ne spune artista.

Cu astfel de delicatese trebuia să fie întâmpinat maestrul Corneliu Murgu de către angajaţi, atunci când a preluat conducerea Operei Naţionale Române din Timişoara. Însă… „S-a întâmplat atunci ceva la care nici nu mă puteam gândi vreodată. Era după terminarea spectacolului, tăvile erau pregătite, şi cu peşte şi cu bomboanele mele cu vişine, şi m-am dus să-l chem pe maestrul Corneliu Murgu. Până când domnia sa a mai stat de vorbă şi a primit felicitările de la admiratori şi oficialităţi a mai trecut ceva timp. Apoi, l-am invitat şi l-am condus. Când am intrat în sala în care pregătisem masa, am avut un şoc: colegii mei nu au mai putut rezista ispitei şi aproape au golit tăvile”, şi-a amintit Stella Dinulescu.

Artista regretă că au fost prea puţine astfel de momente, atât la Filarmonica Banatul, unde pianista a fost prim solistă la harpă aproape 15 ani, cât şi la Operă, unde a făcut acelaşi lucru, cam tot acelaşi număr de ani. Acum, Stella Dinulescu este una dintre cele mai apreciate profesoare de pian din Timişoara, iar la Şcoala Populară de Arte, după fiecare recital-examen al elevilor săi de la clasa de Pian, îi bucură pe discipoli şi pe părinţii acestora cu aceleaşi delicatese. (Text si foto: Agerpres)