Păsările mici din Delta Dunării

Delta-Dunarii-pasari

Asociaţia „Ivan Patzaichin-Mila 23” îi invită pe iubitorii naturii să redescopere paseriformele, păsările mici cunoscute din lucrările literare ale căror sunete încântă orice persoană.

Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei neguvernamentale, 70 elevi din Crişan, Delta Dunării, au participat zilele trecute la prezentarea „Ghidului de mândrie locală pentru elevii din Delta Dunării”, cu acest prilej fiind lansate şi şapte sonerii de telefon cu cele mai frumoase cântece ale păsărilor din Rezervaţie.

„Odată cu Ghidul, au fost pregătite pentru download şapte sonerii de telefon cu sunete ale păsărilor din Deltă, în selecţia cărora au fost implicaţi şi elevii prezenţi la eveniment: nagâţul, mierla, pupăza, lăcarul mare, rândunica, grangurul şi boicuşul”, se arată în sursa citată.

Paseriformele, potrivit Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, reprezintă 50% din numărul total al speciilor de păsări din lume, hrana lor fiind fie seminţele, fie insectele.

„În Deltă, localnicii nu hrănesc în special păsările mici, dar lumea este permisivă. În gospodăriile în care se cresc găini de exemplu, boabele de porumb sunt sparte şi de păsările mici pe timp de iarnă, dar şi de răpitoarele paseriformelor”, a declarat  reprezentantul ARBDD, Dan Bandacu.

El este unul dintre angajaţii ARBDD care în iernile geroase, alături de alţi colegi de serviciu şi de reprezentanţi ai unor firme de turism ecologic, asigură hrana păsărilor din Deltă.

„Păsările reuşesc să se adăpostească, dar când îngheaţă solul ele nu mai au cu ce să se hrănească. În cazul paseriformelor, oamenii pot pune spărtură de floarea-soarelui într-un pet pe marginea balconului. Iarna aceasta, în pădurea din apropiere de Celic-Dere, am pus untură cu seminţe de floarea-soarelui pe crengi, am lăsat slănină crudă în copac, iar păsările mici au venit ca la împinge-tava”, a mai spus Bandacu.

Potrivit Societăţii Ornitologice Române (SOR), numărul paseriformelor este în scădere la nivel mondial, defrişările din zonele sălbatice sau nelocuite şi toaletările din zonele urbane fiind principalele cauze ale acestei situaţii. Proiectul „România prinde aripi” iniţiat de asociaţie are drept obiectiv implicarea publicului şi a autorităţilor în cele mai simple şi eficiente măsuri de conservare pentru păsările mici.

„La nivel european, s-a constatat că toaletările intense ale parcurilor şi defrişările duc la dispariţia locurilor de cuibărit. Aceasta este o cauză majoră a diminuării efectivelor populaţiei pentru păsările cântătoare. Întinerirea pădurilor provoacă de asemenea scăderea numărului paseriformelor care nu nu mai au unde să-şi facă cuiburi”, a afirmat reprezentantul SOR, Valentin Marin.

Proiectul „România prinde aripi” se derulează în Bucureşti şi Cluj-Napoca, iar prin acesta s-au amplasat 100 de cuiburi artificiale în parcuri, s-au distribuit 700 de kilograme de floarea-soarelui pentru hrana păsărilor mici şi urmează să fie amplasate panouri informative pentru speciile ajutate.

„Sunt păsări pe care nu le luăm în seamă, dar pe care le ştim din lucrările literare. Cine nu a citit „Tănase Scatiu”, de exemplu? Nu ştim însă cum arată în realitate un scatiu. Și sunt păsări atât de frumoase”, a afirmat reprezentantul ARBDD, Dan Bandacu.

„Ghidul de mândrie locală pentru elevii din Delta Dunării” lansat recent de Asociaţia „Ivan Patzaichin-Mila 23” cuprinde informaţii, jocuri educaţionale şi aplicaţii adresate copiilor, acestea constituindu-se de altfel într-o altfel de abordare a promovării biodiversităţii, a valorilor ecologice şi tradiţiilor culturii locale, cu accent pe trei comunităţi, Crişan, Caraorman şi Mila 23.

„Mi-ar plăcea ca fiecare localitate să aibă un Ghid de mândrie locală, iar oamenii să fie conştienţi de valorile pe care le deţin şi să le poarte de grijă, aşa cum şi Delta se îngrijea de ei. Sper ca Delta să rămână a oamenilor atenţi la rostul naturii şi al lumii”, a declarat multiplul campion olimpic la caiac-canoe, Ivan Patzaichin.

Potrivit Asociaţiei „Ivan Patzaichin-Mila 23”, pachetul educaţional format din Ghidul de mândrie locală şi cele 7 sonerii de telefon este disponibil pentru descărcare pe ecoturism.ecodeltadunarii.ro şi este unul din rezultatele proiectului „Crişan+Caraorman+Mila 23: Ecoturism pentru viitor”.

Proiectul a fost realizat în parteneriat cu SOR, ARBDD, Primăria comunei Crişan, Asociaţia de Ecoturism din România şi Inspectoratul Școlar Judeţean. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/Pasari din Delta Dunarii)