Pasarela din Cheile Aar

Pasarela-Aar1

Cheile Aar, cunoscute şi cu pronunţia Cheile Aare, sunt un defileu îngust, tăiat printr-o secţiune de calcar de creastă de către râul Aar, aproape de oraşul Meiringen, din Elveţia.

Pasarela-Aar2

Pasarela-Aar3

Cheile s-au format la sfârşitul ultimei ere glaciare, în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, când torenţii de apă rezultaţi din topirea gheţarilor au erodat o prăpastie adâncă şi îngustă prin dealul de calcar.

Pasarela-Aar4

Pasarela-Aar5

Timp de alte mii de ani, apele repezi ale râului Aare au continuat să erodeze stânca de calcar, sculptând mai departe cheile şi dându-le o nuanţă verzuie. Cheile au aproximativ 1.400 de metri lungime şi doar câţiva metri lăţime la bază, iar stâncile urcă aproape vertical pe o înălţime de peste 50 de metri.

Pasarela-Aar6

Pasarela-Aar7

Din 1889, defileul a fost deschis publicului pe o pasarelă de oţel, construită de-a lungul părţii de jos a peretelui de stâncă.

Pasarela-Aar8

Pasarela trece, pe alocuri, prin tuneluri tăiate în stâncă. Înainte să fie construită acest pasarelă, singura modalitate de a străbate cheile era prin torentul periculos al râului şi mulţi cutezători s-au aventurat să facă această expediţie.

Pasarela-Aar9

Călătorii s-au întors cu poveşti şi scorneli despre şerpi mari şi monştri. De atunci, cheile sunt o atracţie turistică populară. În apropiere se află celebra Cascadă Reichenbach, în care se presupune că legendarul Sherlock Holmes şi-a găsit sfârşitul în mâinile răufăcătorului Profesor Moriarty.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com Foto: flickr.com, Video:  youtube.com)