Parisul va vegetaliza 100 de hectare, inclusiv acoperişul Operei Bastille

Paris-01

Acoperişul Operei Bastille şi o parcare subterană sunt două dintre cele 47 de locuri puse la dispoziţie de primăria Parisului şi partenerii săi pentru creşterea plantelor şi legumelor în inima capitalei Franţei, informează agenţia France Presse.

Operaţiunea ‘Paris-culteurs’ (‘Paris-cultivatori’) are drept obiectiv vegetalizarea a 100 de hectare ale Oraşului Luminilor până în anul 2020, pentru a „răspunde în mod concret la provocările climatice”.

Pentru a reînverzi o capitală foarte aglomerată cum este Parisul, cu străzi înguste şi clădiri înalte, îşi vor aduce contribuţia acoperişuri, faţade şi subsoluri, precizează AFP.

Opera Bastille oferă pentru vegetalizare 5000 de metri pătraţi de acoperiş, iar sala de concert Bercy — alţi 270 metri pătraţi. Regia de transport din Paris pune la dispoziţie aproximativ 1000 de metri pătraţi de terasă ai centrului său medical. Hipodromul din Vincennes oferă 3.500 de metri pătraţi de acoperişuri şi centrul pistei sale pentru o grădină de legume pe sol.

Inovatori din întreaga lume — asociaţii, peisagişti, agricultori, antreprenori — sunt chemaţi să prezinte propuneri de vegetalizare sau de agricultură urbană.

Parcelele vor fi administrate prin diverse tehnici de cultură: acvaponie (sistem integrat recirculant format din iaz, peşti şi soclu pentru creşterea plantelor formând un ecosistem în care deşeurile unora devin resurse pentru celelalte), hidroponia (metodă de cultivare a plantelor direct în apă), permacultura (cultura agricolă permanentă, o modalitate de proiectare a sistemelor agricole perene bazată pe imitarea relaţiilor din ecosistemele naturale), cultivarea la tavă, ciupercării etc.

Potenţialii candidaţi pot depune dosarele până la 4 iulie, după care un juriu internaţional va desemna la toamnă câştigătorii astfel încât, până la sfârşitul anului, aceştia să poată începe implementarea proiectelor lor. (Text: Agerpres, Foto: cpp.edu)