Părinţii vor putea lua decizia să nu vaccineze copilul, dar numai după ce se vor informa

legea-vaccinarii

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, vineri, 2 decembrie, că Legea vaccinării este în stadiul avizării, dar şi că aceasta prevede că părinţii nu vor avea obligaţia de a-şi vaccina copiii, în condiţiile în care decizia lor va fi una informată.

„Legea vaccinării este în stadiul de avizare. (…) Legea are trei capitole mari, importante. Pe de o parte, ne dă baza legală pentru asigurarea stocurilor de vaccinuri, ceea ce este esenţial. Dacă ai baza legală, poţi să faci rezerve. Dacă ai rezerve, atunci nu mai rămâi fără vaccinuri. Al doilea lucru pe care îl face este că ne asigură că există responsabilităţi foarte clare pentru fiecare autoritate: fie medicul de familie, fie comisiile judeţene de vaccinare, fie Ministerul Sănătăţii şi celelalte instituţii”, a precizat ministrul, într-o declaraţie acordată presei.

El a făcut de asemenea referire la faptul că Ministerul Sănătăţii îşi va asuma responsabilitatea în cazul în care vaccinul are efecte secundare. Totodată, părinţii vor fi obligaţi să ia decizii informate.

„Al treilea lucru pe care îl face foarte clar (legea, n.r.) este că stabileşte care sunt responsabilităţile ministerului pentru eventualele efecte secundare pe care, pentru prima dată, Ministerul Sănătăţii le va recunoaşte. Va spune: ‘da, dacă există efecte secundare, Ministerul Sănătăţii îşi asumă responsabilitatea’.

De asemenea: care sunt responsabilităţile părinţilor, şi anume de a fi informaţi. Vor putea lua decizia să nu vaccineze copilul, respectiv să stabilească un plan de vaccinare, dar asta vor face numai după ce se vor informa. Legea presupune obligaţia familiei de a se informa, de a lua o decizie informată. (…) Există sancţiuni, dar sancţiunile se referă strict la obligativitatea de a fi informat, de a lua o decizie informată”, a spus el. (Text: Agerpres, Foto: queerty.com)