Părinţii care îşi lasă copilul nesupravegheat riscă să fie arestaţi

copii-parc

Părinţii britanici care îşi lasă copiii nesupravegheaţi pentru o perioadă scurtă de timp riscă să fie arestaţi sub acuzaţia de neglijenţă, scriu The Telegraph şi Birmingham Mail în ediţiile online.

Anual, sute de oameni sunt interogaţi de poliţie pentru că îi lasă nesupravegheaţi pe minori, deseori pentru doar câteva minute. În timp ce în majoritatea covârşitoare a cazurilor este vorba despre copii, din datele obţinute de presa britanică a ieşit la iveală faptul că unele cazuri anchetate de poliţie implicau adolescenţi de 15 ani.

La acest moment, legea pe această chestiune este destul de vagă, stipulând că un părinte sau tutore poate fi pus sub acuzare dacă lasă un copil nesupravegheat de o manieră care ar putea să-i cauzeze suferinţă sau să-i afecteze sănătatea. Legea nu prevede la ce vârstă un adolescent poate fi lăsat singur, însă atunci când sunt relatate astfel de cazuri rămâne ca ofiţerul de poliţie să decidă dacă deschide sau nu o anchetă. Iar cum implicarea poliţiei atrage de obicei şi intervenţia serviciilor sociale, activiştii cer ca prevederile legii să fie mult mai clare pentru ca părinţii să ştie când pot să-şi lase singuri copiii.

Fostul parlamentar britanic John Hemming a declarat că părinţii riscă să fie incriminaţi pentru că nu ştiu ce prevede legea şi cum este aplicată. Acesta a mai spus că trebuie de urgenţă să se facă o clarificare pentru a evita ca părinţi buni să fie implicaţi în situaţii de coşmar pe care nu le merită.

”Aceasta este o chestiune care-i priveşte pe toţi părinţii, bunicii şi pe oricine are grijă de copii pentru că în acest moment legea se aplică într-o asemenea manieră vagă”, a mai spus John Hemming.

”Sunt cazuri extreme în care părinţii şi-au lăsat copiii singuri în maşină pentru doar câteva minute pentru a intra într-un magazin şi s-au trezit că trebuie să se prezinte în faţa instanţei şi că riscă să le fie luaţi copiii’‘, a adăugat Hemming.

Societatea Naţională pentru prevenirea Cruzimii la adresa Copiilor din Marea Britanie (The National Society for the Prevention of Cruelty to Children — NSPCC) specifică pe site-ul propriu de internet, în cadrul unui set de recomandări, că bebeluşii şi copiii de până la 2 ani nu trebuie lăsaţi deloc nesupravegheaţi, cei cu vârsta până în 12 ani nu trebuie lăsaţi singuri acasă pe perioade lungi de timp, iar cei cu vârste mai mici de 16 ani nu trebuie să fie lăsaţi singuri în casă peste noapte.

Legea este prea vagă şi deschisă la interpretări, ceea ce creează confuzie în rândul părinţilor, conform lui Hemming.

Datele obţinute de BBC arată că 510 persoane au fost arestate anul trecut după ce s-a considerat că fiecare din acestea a pus în pericol copilul lăsându-l singur. (Text: Agerpres, Foto: freerangekids.com)