Parcuri de distracţii Disney în lume

Disney-01

Walt Disney a rămas cunoscut mai ales ca producător şi ca un inovator al animaţiei şi al parcurilor de distracţii. Împreună cu echipa sa, a creat unele din cele mai faimoase filme şi personaje din lume, inclusiv cel pe care mulţi îl consideră simbolul animaţiei, Mickey Mouse.

La începutul anilor ’60, după succesul înregistrat cu parcul de distracţii Disneyland din California, fraţii Walt şi Roy Disney au pornit în căutarea unui nou loc pentru cel de-al doilea parc de distracţii pe care doreau să-l construiască.

Până la sfârşitul anului 1963, echipa WED Enterprises selectase deja Florida, datorită condiţiilor meteo favorabile unui astfel de parc de distracţii şi datorită numărului mare de vizitatori de aici. La 16 noiembrie 1965, Walt şi Roy Disney, împreună cu guvernatorul Floridei de la acea vreme, Hayden Bruns, au anunţat intenţia de a deschide, în Orlando, un centru unic de divertisment şi de relaxare. Walt Disney a murit, însă, la 15 decembrie 1966, dar proiectul a continuat.

În octombrie 1971, Roy Disney a participat, în amintirea fratelui său, la inaugurarea parcului Walt Disney World, care se întindea pe mai mult de 27.000 de acri. La vremea aceea, cuprindea doar un parc tematic, Magic Kingdom, şi două hoteluri, dar în prezent cuprinde patru parcuri tematice (Magic Kingdom Park, Epcot, Disney’s Hollywood Studios, Disney’s Animal Kingdom Theme Park), două parcuri acvatice (Disney’s Blizzard Beach Water Park, Disney’s Typhoon Lagoon Water Park), zone de divertisment, hoteluri, complexuri comerciale, restaurante şi terenuri de sport. Întregul parc a fost construit având ca model originalul din Anaheim, clădirile fiind funcţionale, la fel ca acelea din California, iar traficul fiind asigurat tot de tramvaie electrice şi de vagoane trase de cai.

Disney-02

După Walt Disney World Resort, a urmat Tokyo Disneyland Resort, primul parc tematic Disney deschis în afara Statelor Unite. A fost construit la începutul anilor ’80 şi inaugurat la 15 aprilie 1983. Tokyo Disneyland a fost realizat după modelul Disneyland din California şi Magic Kingdom din Florida şi cuprinde şapte parcuri tematice: World Bazaar, o replică a Main Street cu un acoperiş de sticlă, Adventureland, Westernland (o replică a Frontierland), Critter Country, Fantasyland, Toontown şi Tomorrowland.

De asemenea, paradele şi decoraţiile variază în funcţie de anotimp. Este singurul parc care nu este înconjurat de un trenuleţ. Există, totuşi, un trenuleţ, Western River Railroad, care îi plimbă pe vizitatori prin Adventureland, Critter Country şi Westernland.

La 12 aprilie 1992, a fost inaugurat primul parc Disney din Europa şi cel de-al doilea din afara Statelor Unite, Euro Disney, numit în prezent Disneyland Paris. Este situat în Franţa, în orăşelul Marne-la-Vallée, la 32 km est de Paris. Ideea de a construi un parc Disney în Europa s-a conturat încă din 1972, după succesul parcului Walt Disney World din Florida, pe care îl are, de altfel, ca model. Până în 1985, au existat mai multe propuneri cu privire la locul în care să fie construit, rămânând, spre final, patru variante: două în Spania şi două în Franţa. A fost ales, în final, orăşelul Marne-la-Vallée, datorită proximităţii faţă de Paris şi poziţionării centrale în Europa Occidentală.

Construcţia a început în august 1988, iar în decembrie 1990, s-a deschis un centru de informaţii, „Espace Euro Disney”, pentru a face cunoscut proiectul publicului larg.

Disneyland Paris ocupă o suprafaţă de 4.800 de acri şi cuprinde două parcuri tematice: Disneyland Park, parcul iniţial, deschis în 1992, şi Walt Disney Studios Park, care a fost deschis ulterior, în 2002. Pe lângă acestea, în prezent se mai află câteva complexuri hoteliere, restaurante, magazine, terenuri de sport. În 1994, Euro Disney şi-a schimbat numele în Disneyland Resort Paris.

Disney-03

Directorul departamentului muzical al parcului Disneyland Paris este compozitorul român Vasile Şirli.

Din 1990, de când a fost numit în această funcţie, el compune muzica pe care dansează, în Europa, Mickey Mouse şi celelalte personaje ale lui Disney. Într-un interviu acordat AGERPRES în anul 2007, Vasile Şirli declara: „În rolul meu de director muzical al parcului din Paris, este o împăcare a gustului american, pentru că este un parc american, în care trebuie să existe un tip de expresie muzicală americană, un tip de entuziasm care este propriu muzicii americane, adresat unui public european, extrem de eteroclit. Era important să împac pe toată lumea şi împăcarea vine din jocul de stiluri”.

La 12 septembrie 2005, a fost inaugurat cel de-al doilea parc Disney din Asia, Hong Kong Disneyland Resort. Intenţia construirii unui parc cu tematică Disney în Hong Kong a fost anunţată în anul 1999 şi prevedea un proiect pe o suprafaţă de 300 de acri.

Disney-04

Hong Kong Disneyland a fost realizat după modelul parcului Disneyland din Anaheim, California. Construcţia a început în ianuarie 2003 şi s-a acordat o atenţie deosebită principiilor feng shui. Astfel, parcul este amplasat în golful Penny, pe insula Lantau, şi este înconjurat de dealuri şi de mare, elemente care aduc noroc.

De asemenea, poarta de intrare, dar şi toate celelalte intrări la atracţiile din incintă au şi ele o poziţionare „norocoasă”. Hotelurile nu au etajul patru, cifră considerată ghinionistă în cultura chineză. Ceremonia de deschidere a avut loc la 12 septembrie 2005, la ora 13.00, de asemenea o oră favorabilă în calendarul chinezesc. Parcul s-a extins treptat, ajungând să găzduiască 7 parcuri tematice: Main Street USA, Adventureland, Fantasyland, Tomorrowland, Grizzly Gulch, Mystic Point şi Toy Story Land. De asemenea, Hong Kong Disneyland Resort cuprinde şi el hoteluri şi magazine.

În primăvara anului 2011, a început construcţia parcul de distracţii Shanghai Disneyland. Situat în zona economică specială Pudong, la circa 21 kilometri de centrul metropolei Shanghai, acesta va fi al şaselea parc tematic al grupului Disney şi al patrulea în afara teritoriului SUA, după cele din Paris, Tokyo şi Hong Kong. Proiectul prevede ca, la deschidere, parcul să cuprindă o suprafaţă de 963 de acri.

Disney-05

Întregul complex va include parcul de distracţii propriu-zis, proiectat în spiritul tradiţiei Disneyland, două hoteluri, spaţii special destinate restaurantelor, magazinelor etc. În mijlocul parcului, se va înălţa Enchanted Storybook Castle, prevăzut a fi cel mai mare castel Disney construit până acum. Deschiderea parcului Shanghai Disneyland era programată iniţial pentru anul acesta, dar a fost amânată pentru 2016.

O altă creaţie Disney este linia de croazieră Disney Cruise Line. Aceasta a fost înfiinţată în 1995 şi cuprinde, în prezent, patru ambarcaţiuni: Disney Magic, Disney Wonder, Disney Dream şi Disney Fantasy. Disney Cruise Line oferă o gamă largă de călătorii într-o atmosferă de basm, cuprinzând destinaţii din Europa, canalul Panama, Marea Caraibilor, Alaska & Coasta Pacificului, Canada & New England şi Bahamas.(Text: Agerpres, Foto: facebook.com/WaltDisneyWorld, cruisemates.com, Video: youtube.com)