Papioane din lemn

papion-lemn-01

Papioanele din lemn realizate de doi tineri din Odorheiu Secuiesc au devenit cunoscute în ţară şi străinătate, ajungând până în Canada sau Mexic, şi sunt purtate atât de oameni obişnuiţi, cât şi de vedete, care doresc să-şi accesorizeze ţinutele într-un mod inedit.

Ideea papioanelor din lemn, realizate într-un mic atelier din oraşul Cristuru Secuiesc, îi aparţine lui Toma Mihai Panaite, un tânăr de 27 de ani, din Odorheiu Secuiesc, care, atunci când a primit de la fratele său un papion banal, din material textil, a început să se gândească cum ar putea să ‘reinventeze’ acest accesoriu.

Aşa că a decis să realizeze papioane din lemn, de diferite forme, cu modele gravate cu laser şi accesorizate cu material textil sau chiar cu… alamă.

Toma recunoaşte că nu el a inventat papionul din lemn, dar ideea a prins foarte repede, fără strategie de marketing sau manual de brand.

‘Suntem singurii din România care avem 8 forme diferite de papioane şi multe versiuni cu modele geometrice gravate cu laser. Proiectul a apărut pur şi simplu. Fără strategie de marketing sau manual de brand. El a crescut firesc prin tot ce se aduna în jurul lui, prin toţi cei care au rezonat cu el’, a declarat Toma Mihai Panaite.

papion-lemn-02

Atelierul a început să funcţioneze la Cristuru Secuiesc la sfârşitul lunii aprilie 2015, echipa ‘care lucrează în fiecare zi cu zâmbetul pe buze’ fiind formată din Toma, logodnica sa, Réka, prietenul lor Zoltan şi soţia acestuia.

Papioanele sunt realizate dintr-un lemn solid şi de calitate, cum ar fi nuc, stejar sau fag, iar procesul de creaţie este unul lung şi migălos.

‘De la lemnul brut până la papion este un drum lung, dar acest lucru demonstrează cât de adaptabil poate fi acest material. Realizarea acestor accesorii se face alegând fibre estetice de grosime corespunzătoare. Următorul pas constă în decuparea papionului în funcţie de modelul dorit. Odată realizată această etapă, se continuă cu şlefuirea prin materiale abrazive până când se ajunge la o suprafaţă cât mai fină. Forma finală se finisează cu un amestec de uleiuri şi ceară, căreia i se ataşează materialul textil şi celelalte componente’, a mai spus Toma Mihai Panaite.

Papioanele realizate la Cristuru Secuiesc au designuri diferite, creatorii lor bazându-se foarte mult pe instinct, dar inspirându-se şi din noutăţile din domeniu.

‘Fiecare dintre noi este inspirat să îşi aducă contribuţia, să îşi lase creativitatea să-şi spună cuvântul, să se autodepăşească pentru ca accesoriile create în atelierul nostru să se diferenţieze prin perfecţiune şi impecabilitate. Avem încredere in instinctul nostru, dar ne inspirăm şi din nenumărate bloguri de street style, suntem în temă cu noutăţile, citim reviste şi ne uităm la emisiuni de fashion’, a dezvăluit Toma.

Papioanele create de tinerii harghiteni au devenit rapid cunoscute atât în România, cât şi în străinătate, fiind purtate de vedete de la noi, dar ajungând şi în ţări precum Canada, Norvegia sau Mexic.

papion-lemn-03

‘Papioanele din lemn sunt o noutate în peisajul vestimentar românesc. Papionul din lemn purtat cu o atitudine pozitivă atrage atenţia şi îţi oferă un aer de distincţie. Purtabile de către doamne sau domni se asortează foarte uşor într-un context sobru sau casual. Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, am creat un papion special (…). De asemenea, papioanele noastre au ajuns şi în Canada, Marea Britanie, Norvegia, Ungaria chiar şi în Mexic’, a mai spus Toma Mihai Panaite.

Acesta îşi aminteşte că, la un moment dat, a primit prin curier un buştean mic de arbore de Paulownia, de la cel care a înfiinţat prima asociaţie a cultivatorilor de Paulownia din România şi care a dorit să i se realizeze din acest lemn papioane în diferite forme.

Pe lângă cele opt forme diferite de papioane şi versiunile cu modele geometrice gravate cu laser, în atelierul din Cristuru Secuiesc se mai realizează şi alte accesorii din lemn natural, cum ar fi butonii din lemn, batistă de buzunar şi cravata sau portcardul din lemn. (Text: Agerpres,  Foto: facebook.com/papioane.lemn)