Papakolea, plaja cu nisip verde

Papakolea1

Plaja Papakolea, cunoscută, de asemenea, şi sub numele Green Sand Beach sau Mahana Beach, este o plajă cu nisipul verde, situată în apropiere de South Point, în districtul Ka’u, de pe insula Hawaii.

Este una dintre cele doar patru plaje de nisip verde din lume, celelalte fiind în Insulele Galapagos şi, una, în Norvegia.

Papakolea2

Culoarea măslinie a nisipului vine de la prezenţa unei pietre semi-preţioase numite olivină, care este adusă din conul vulcanic al lui Pu’u Mahana, un vulcan în vârstă de 49.000 de ani, aflat la sud-vest de riftul Mauna Loa, în faţa căruia se află plaja.

Forţa erozivă a oceanului a spălat baza conului vulcanului Pu’u Mahana, a extras olivina din cenuşă şi a depus-o pe plajă, dând nisipului o tentă verde.

Papakolea3

Pu’u Mahana a erupt ultima dată în urmă cu 49.000 ani. De atunci, craterul s-a prăbuşit parţial şi a fost erodat de ocean. Conul cu cenuşă este bogat în olivină, un mineral silicat care conţine fier şi magneziu.

Papakolea4

Olivina este o componentă minerală comună în lava din Hawaii şi unul dintre primele cristale care se formează când magma se răceşte. Olivina este cunoscută de localnici sub numele de „diamantul hawaiian” şi se găseşte în special în celebrul vulcan Oahu, Capul de Diamant.

Olivina este mai densă şi mai dură decât alte cristale de nisip şi tinde să se acumuleze pe plajă, în timp ce nisipul vulcanic obişnuit este spălat de mare.

Papakolea5

Deşi şi aceste cristale sunt, în cele din urmă, spălate şi duse departe, eroziunea constantă a craterului asigură o aprovizionare constantă cu nisip şi pentru viitorul apropiat. În cele din urmă, aprovizionarea se va opri şi plaja va arata ca oricare alta.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com, Video: youtube.com)