Pălinca de cireşe amare, „vedeta” unui festival

palinca-Salaj

Pălinca de cireşe amare, băutură tradiţională a comunităţii de slovaci din Sălaj, va putea fi testată duminică, 10 iulie, în localitatea Făgetu, de către participanţii la prima ediţie a „Festivalului cireşelor” .

La eveniment sunt aşteptaţi să participe gospodari locali în costume tradiţionale, atmosfera urmând să fie întreţinută de ansambluri folclorice ale slovacilor din zonă.

Cireşele amare nu au fost nicicând mai dulci. Gospodari nealcoşi mândri de postul popular moştenit de la strămoşi, concursuri fel de fel, bucate alese şi gustul tare dulce al pălincii de cireşe amare se stâng laolaltă şi vă îmbie să le descoperiţi”, menţionează primăria comunei Plopiş în invitaţia la acest eveniment.

Programul evenimentului include concursuri „Cea mai bună pălincă de cireşe amare” şi „Cel mai nealcoş costum popular” şi spectacol de muzică populară, fiecare participant urmând să primească, gratuit, o porţie de bogracs.

Evenimentul este organizat de către primăria Plopiş şi Centrul de Informare şi Marketing Turistic Plopiş, cu spijinul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj Plus şi al Centrului de Cultură şi Artă Sălaj (CCAJS).

Făgetu este o localitate din comuna Plopiş, unde trăieşte cea mai mare comunitate de slovaci din Sălaj, una dintre cele mai mari din ţară, respectiv circa 700 de persoane. Slovacii au ajuns aici în urmă cu mai bine de două secole, ca tăietori de lemne împroprietăriţi ulterior cu terenuri pentru munca prestată. În zonă cresc mulţi cireşi sălbatici de dimensiuni impresionante, motiv pentru care pălinca de cireşe amare a ajuns o băutură tradiţională a acestei etnii. (Text si foto: Agerpres)