Palatul Patriarhiei a fost sfinţit luni, 6 iunie, de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, după încheierea, recent, a lucrărilor de reabilitare, începute în martie 2013.
Ceremonia a avut loc în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, în prezenţa membrilor Sfântului Sinod al BOR, informează basilica.ro.
„Avem bucuria ca acest edificiu să fie redat funcţionării zilnice pentru că această clădire construită pe un teren al Mitropoliei Țării Româneşti are o valoare istorică, dar şi o funcţionalitate practică. Aici, pe acest loc, a fost Camera Deputaţilor care a votat în unanimitate în 24 ianuarie 1859 pe domnitorul Alexandru Cuza al Moldovei şi ca domn al Munteniei. În această clădire se desfăşoară în prezent activităţi ale Patriarhiei Române. Timp de câţiva ani suntem obligaţi să oferim acest spaţiu pentru vizitare, conferinţe, întâlniri, simpozioane, pentru a combina vizitarea palatului cu unele activităţi misionare, culturale, social-filantropice ale Patriarhiei”, a spus patriarhul Daniel.
Potrivit sursei citate, în clădirea reabilitată a Palatului Patriarhiei va funcţiona un muzeu şi se va amenaja un punct de informare turistică.
Proiectul de reabilitare a Palatului Patriarhiei a fost finanţat din fonduri structurale, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 — 2013, mai informează basilica.ro.
Clădirea denumită astăzi Palatul Patriarhiei a fost construită de statul român la începutul secolului XX, pe locul fostei săli a Adunării Deputaţilor de pe Dealul Mitropoliei. Aceasta, împreună cu terenul aferent, a aparţinut Mitropoliei Țării Româneşti, care îşi avea sediul în clădirile ce înconjurau actuala catedrală de pe Dealul Mitropoliei, informează patriarhia.ro.
Palatul Patriarhiei este construit după planurile arhitectului Dimitrie Maimarolu, fiind prima lucrare de beton armat din ţară. Clădirea a suferit în timp diverse modificări, cea mai importantă fiind refacerea cupolei, care s-a prăbuşit la cutremurul din 10 noiembrie 1940.
După decembrie 1989, palatul i-a fost dat în folosinţă Patriarhiei, la cerere, prin HG nr. 941 din 8 octombrie 1996, iar în data de 6 decembrie 2010, prin HG nr. 1229, clădirea a trecut în proprietatea Patriarhiei Române. (Text: Agerpres, Foto: crestinortodox.ro, patriarhia.ro)