Pâinea la ţest, simplitatea gustului tradiţional

paine-test-01

O zi cu miros de ger şi pâine caldă, abia scoasă din ţest, cu o felie de brânză de vacă, un tablou perfect al unei după-amieze petrecute în comuna Beuca din Teleorman, care este pictat de Domnica Dumitru, o femeie peste care trecerea timpului şi-a pus amprenta pe trup, dar nu şi pe suflet.
Din dragoste pentru cei dragi, Domnica Dumitru, în vârstă de 80 de ani, face din frământatul pâinii un adevărat ritual, care se termină evident cu coacerea acesteia. Gustul este incomparabil, spune gospodina care dezvăluie câteva dintre secretele produsului tradiţional.

Este suficient un kilogram de făină albă de grâu şi 400 ml de apă, o lingură de sare şi zece grame de drojdie. Nimic mai simplu. Se amestecă toată compoziţia şi se lasă la dospit. Se formează o lipie rotundă, care se unge de regulă cu ou. Ca să iasă mai gustoasă, se unge pâinea cu roşii coapte ori suc de roşii.

paine-test-02

„Facem aluatul seara. Eu frământ aşa cum pot şi apoi fac focul la ţest şi mi-o aduc băieţii că eu nu pot. Făina o punem să se încălzească seara pe sobă, apoi o fac cu lingura şi cu mâna. După aceea frământ iar, le tai cu cuţitul şi fac pâinea. Una, două, trei… câte cred eu”, a povestit Domnica Dumitru.

Înainte de coacere, pâinea se înţeapă cu furculiţa şi se introduce în ţestul încins. După 15, 20 minute se roteşte pentru a se coace bine peste tot, iar peste alte câteva minute este gata, numai bună de mâncat.

 „La ţest durează cam 20 de minute până se coace. O învârtim un pic, dacă vedem că e albă o lăsăm mai mult şi apoi o scoatem. Apoi facem focul iar, băgăm altă pâine, câte pâini avem. Eu cred că este mai bună decât pâinea cumpărată. Pâinea cumpărată se face cocoloş. Folosim orice făină, toată e bună”, a adăugat doamna Dumitru.

Pâinea la ţest se consumă de preferat cu brânză ori cu pastramă de oaie. Cunoscătorii spun că un vin roşu este perfect în această combinaţie.(Text si foto: Agerpres)