Păianjenii masculi de „Văduva neagră” au găsit o cale de a nu mai fi devoraţi de femele

vaduva-neagra

Păianjenii masculi din specia Latrodectus Mactans supranumită ”Văduva neagră”, binecunoscuţi pentru faptul că după împerechere sunt devoraţi de femele, au dezvoltat o metodă inedită pentru a-şi salva viaţa, au dezvăluit, miercuri, 21 septembrie, oamenii de ştiinţă.

Pentru a nu fi omorâţi, aceşti păianjeni preferă, mai nou, să insemineze femele tinere, care reţin lichidul seminal şi nasc după ce ajung la maturitate.

Pentru aceasta, masculii îşi folosesc colţii pentru a pătrunde în carapacea juvenilă a femelelor şi a-şi depozita sperma. Potrivit oamenilor de ştiinţă, ei fac acest lucru cu mare atenţie, fără a produce răni femelelor, într-un anumit moment din dezvoltarea acestora.

Spre deosebire de împerecherea cu femele adulte, opţiune care duce la ”acte de canibalism”, această metodă le asigură nu numai supravieţuirea, ci şi şansa de a se împerechea de mai multe ori, menţionează cercetarea recentă publicată în jurnalul Biology Letters a Royal Society.

„Acest studiu semnifică faptul că masculii au de fapt şansa să se reproducă mai mult de o dată”, a declarat pentru AFP coautoarea studiului, Maydianne Andrade, de la Universitatea Scarborough din Toronto.

”Aşadar, chiar şi în acest sistem extrem, în care de obicei femelele ‘fac jocurile’, masculii au găsit o cale de a modifica balanţa pentru a-şi mări succesul în procesul reproducţiei”, a completat Andrade. (Text: Agerpres, Foto: britannica.com)