Păgubiţii Asirom au probleme grave la primirea despăgubirii

despagubiri-rca

Păgubiţii societăţii Asirom – Vienna Insurance Group întâmpină probleme grave atunci când trebuie să îşi primească despăgubirea, în contextul în care poliţele RCA reprezintă peste 70% din afacerea asigurătorului, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) remis, joi, 8 decembrie.

„Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente atrage atenţia consumatorilor de produse de asigurări asupra faptului că păgubiţii societăţii Asirom — Vienna Insurance Group întâmpină probleme grave atunci când trebuie să îşi primească despăgubirea, în contextul în care poliţele RCA reprezintă peste 70% din afacerea Asirom, această societate având o cotă de aproximativ 23% din piaţa RCA (465 milioane de lei în semestrul I al anului 2016)”, se arată în document.

Potrivit acestuia, cu toate că Autoritatea de Supraveghere Financiară cunoaşte toate problemele cu care se confruntă păgubiţii RCA ai acestei societăţi de asigurări, efectuând în luna octombrie 2016 un control la această societate cu capital austriac, problemele persistă şi, pe alocuri, acestea se acutizează.

Astfel, conform ASSAI, despăgubirea se efectuează, de regulă, în afara termenului legal, se face doar parţial, atât cât consideră Asirom, păgubiţii RCA sunt programaţi la constatarea daunelor, în multe situaţii, în afara termenului legal sau asigurătorul nu răspunde în multe situaţii, în termen legal, la solicitarea de comunicare a valorii maxime de despăgubire solicitată de către păgubit.

De asemenea, Asociaţia mai spune că valoarea maximă de despăgubire comunicată păgubitului RCA este, de regulă, subevaluată semnificativ, păgubitul RCA primind o despăgubire mai mică cu 30 — 50%, decât cea care i se cuvine.

„Toţi coloşii cu picioare de lut din piaţa RCA au avut aceeaşi soartă în ultimii doi ani. Cu toţii au acumulat o cotă de piaţă ridicată pe segmentul de risc ridicat cum este produsul RCA, au deţinut un portofoliu format preponderent din acest produs obligatoriu, au vândut un RCA mai ieftin, au întâmpinat grave probleme atunci când a fost vorba de plata daunelor, au avut un număr ridicat de reclamaţii şi care, în final, s-au prăbuşit în braţele Fondului de Garantare a Asiguraţilor”, a declarat Cristian Muntean, preşedinte ASSAI.

El speră ca viitorul Parlament să continue de urgenţă procedurile de destituire a presedintelui ASF şi să înlocuiască OUG privind RCA, cu o lege completă care să protejeze cu adevărat păgubitul RCA. (Text: Agerpres, Foto: profit.ro)