Pachetele de ţigări nu vor mai avea logo sau culori distinctive

pachet+tigari

Directiva europeană 2014/40/ UE ce reglementează fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe intră vineri, 20 mai, în vigoare. Aceasta introduce reglementări comune pentru a se asigura buna funcţionare a pieţei interne şi a se îmbunătăţi informarea consumatorilor.

Prevederile vizează ambalarea, etichetarea, ingredientele, avertismentele de sănătate, elementele de securitate menite să asigure conformitatea acestor produse cu directiva europeană, introducerea pe piaţă, condiţiile de vânzare şi transport.

Pachetele de ţigări vor fi unitare, iar etichetarea oricărui ambalaj exterior nu trebuie să includă nicio caracteristică şi niciun element de promovare sau încurajare a consumului unui produs din tutun prin crearea unei impresii eronate cu privire la efectele asupra sănătăţii, riscurile sau emisiile acestuia. Directiva interzice toate mesajele promoţionale şi înşelătoare cu privire la produsele din tutun, introduce un sistem european de urmărire pentru a combate vânzarea ilegală a produselor din tutun, le permite statelor membre să interzică vânzarea pe internet a tutunului şi produselor din tutun, stabileşte cerinţe de calitate şi de siguranţă pentru ţigările electronice de consum şi obligă producătorii să notifice produsele noi din tutun înainte de a le introduce pe piaţa UE.

Toate pachetele unitare de produse din tutun sunt marcate cu un identificator unic, care permite între altele să se stabilească data şi locul de fabricare, fabrica şi utilajul utilizat la fabricarea produselor din tutun; ora fabricării, piaţa de destinaţie pentru vânzarea cu amănuntul, ruta de transport preconizată, identitatea tuturor cumpărătorilor, de la fabricare până la primul punct de vânzare cu amănuntul.

Pe lângă identificatorul unic, toate pachetele unitare de produse din tutun care sunt introduse pe piaţă trebuie să poarte un element de securitate inviolabil, compus din elemente vizibile şi invizibile. Elementul de securitate se tipăreşte sau se fixează astfel încât să nu poată fi îndepărtat, să nu poată fi şters şi să nu fie în niciun fel ascuns sau întrerupt, inclusiv prin intermediul timbrelor fiscale şi al marcajelor de preţ sau al altor elemente impuse prin legislaţie.

Directiva UE interzice ţigările şi tutunul destinat rulării în ţigarete care conţin arome caracteristice, obligă întreprinderile din industria tutunului să trimită statelor membre rapoarte detaliate cu privire la ingredientele folosite în produsele din tutun, stabileşte obligativitatea prezenţei avertismentelor de sănătate care trebuie să acopere 65 % din faţa şi spatele pachetelor de ţigări şi de tutun destinat rulării în ţigarete, stabileşte dimensiuni minime pentru avertismente şi elimină pachetele mici pentru anumite produse din tutun.

Toate aceste reglementări au ca scop asigurarea unui nivel înalt de protecţie a sănătăţii, în special pentru tineri, precum şi îndeplinirea obligaţiilor UE ce decurg din Convenţia-cadru pentru controlul tutunului a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Statele membre trebuie să asigure intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege şi a actelor administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 20 mai 2016. Vor mai putea fi introduse pe piaţă produse din tutun care au fost fabricate şi etichetate înainte de 20 mai 2016, precum şi ţigarete electronice sau flacoane de reumplere fabricate înainte de 20 noiembrie 2016 şi produse din plante pentru fumat fabricate înainte de 20 mai 2016. În ceea ce priveşte produsele din tutun cu o aromă caracteristică al căror volum al vânzărilor la nivelul întregii Uniuni reprezintă 3 % sau mai mult într-o anumită categorie de produse, noile reglementări se aplică de la 20 mai 2020, în timp ce o serie de alte reglementări specifice se vor aplica din 20 mai 20124.

În Franţa şi Marea Britanie au apărut deja vineri la vânzare în tutungerii pachetele de ţigări unitare, fără logo sau culori distinctive, spre marea nemulţumire a vânzătorilor şi producătorilor din industria tutunului, care şi-au înmulţit acţiunile pentru salvarea ambalajelor distincte.

„Pachetul neutru este urât şi produce teamă. Scopul este să eliminăm aspectul atractiv al multor pachete de ţigări”, a spus joi ministrul francez al sănătăţii, Marisol Touraine, citat de AFP.

„Pachetele neutre vor duce la scăderea ratei fumatului şi la salvarea de vieţi”, a afirmat şi secretarul de stat britanic pentru sănătate publică, Jane Ellison. (Text: Agerpres, Foto: drugfree.org)