Ozzy Osbourne – peste 50 de milioane de albume vândute

Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne (John Michael Osbourne), fondatorul formaţiei heavy metal Black Sabbath, s-a născut la 3 decembrie 1948. Tatăl său, Jack, a fost muncitor, iar mama sa, Lillian, a lucrat pentru o firmă constructoare de maşini. A fost al patrulea din cei şase copii ai cuplului Osbourne.

Porecla Ozzy a primit-o în şcoala generală, iar de atunci toţi cunoscuţii l-au strigat aşa. În timpul şcolii, a participat la serbări, cântând în cele mai multe dintre ele. La vârsta de 15 ani a abandonat şcoala şi a lucrat ca muncitor în construcţii, în diverse service-uri auto, ca instalator.

În 1967, a fost prima oară când a făcut parte dintr-o trupă de muzică, Rare Breed, care a devenit mai târziu Black Sabbath, în 1969. După destrămarea trupei, acesta şi-a construit o carieră solo de succes. Artistul are peste 50 de milioane de albume vândute, precum şi o serie de discuri premiate cu Discul de Platină pe baza carierei solo, între anii 1980 şi 1990. Se spune că Ozzy Osbourne a revoluţionat lumea muzicii rock şi mai ales heavy metal-ul şi este supranumit „the Godfather of Heavy Metal”.

În 1979, artistul a format The Ozzy Osbourne Band. Primul line-up era compus din Lee Kerslake (Uriah Heep), Bob Daisley (Rainbow) şi Randy Rhoads (ex-Quiet Riot). Primul album a fost intitulat „Blizzard of Ozz”. Un al doilea album, „Diary of a Madman”, este considerat drept o piatră de temelie în muzica rock.

În 1982, Randy Rhoads a murit în urma unui accident aviatic. Ulterior, trupa a lansat un album tribut pentru Rhoads. Concertele din 1981 au fost integrate într-un album live intitulat „Speak of the Devil”. În 1986, artistul a fost trimis în instanţă din cauza piesei „Suicide Solution”, după ce doi tineri s-au sinucis. Ulterior, Ozzy a declarat că piesa reprezenta un tribut adus lui Bon Scott (AC/DC).

Ozzy Osbourne2

În 1988, Zakk Wylde s-a alăturat trupei. Cu un nou chitarist, The Ozzy Osbourne Band a înregistrat „No Rest for the Wicked”.

Pentru Osbourne, anii ’90 au reprezentat un adevărat succes comercial. Cea mai mare realizare financiară rămâne festivalul Ozzfest (1990). Această manifestare a fost o idee pusă în practică de Sharon, soţia artistului. În 1997, Black Sabbath a revenit pe scena internaţională, de această dată cu Ozzy pe post de solist vocal.

La 4 mai 2007, Osbourne a fost unul dintre artiştii premiaţi de VH1 Rock Honors. Albumul „Black Rain” a fost lansat pe 22 mai 2007.

Ozzy şi-a consolidat poziţia de rockstar prin show-ul „The Osbournes”. Serialul a avut premiera pe 5 martie 2002, iar ultimul episod a fost difuzat pe data de 21 martie 2005. Acest reality show prezintă viaţa familiei, la filmări participând alături de soţia sa, Sharon, şi cei doi copii, Jack şi Kelly.

Din discografia cu Black Sabbath: „Black Sabbath”, „Paranoid”, „Master of Reality”, „Black Sabbath, vol. 4”, „Sabbath Bloody Sabbath”, „Sabotage”, „Technical Ecstasy”, „Never Say Die!”, „Reunion”, „Past Lives”.

Discografia solo include: „Blizzard of Ozz”, „Diary of a Madman”, „Bark at the Moon”, „The Ultimate Sin”, „No Rest for the Wicked”, „No More Tears”, „Ozzmosis”, „Down to Earth”, „Black Rain”.

A lansat un remake cu fiica sa, Kelly, după piesa formaţiei Black Sabbath, „Changes”, care a urcat pe locul întâi în topul britanic.

Alături de Black Sabbath, Ozzy face parte din Rock’n Roll Hall of Fame. În aprilie 2002 a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame. A primit o stea şi pe „Walk of Stars” de pe Broad Street, în în Birmingham, Marea Britanie.

Este renumit pentru tatuajele sale – literele O-Z-Z-Y pe degetele mâinii stângi, feţe fericite pe ambii genunchi, „THANKS” pe palma dreaptă, un dragon albastru pe piept – dar şi pentru obiceiul de a arunca apă în public la concerte. Este fan al clubului de fotbal Aston Villa. Trupa sa preferată, care l-a inspirat şi determinat să devină muzician, a fost The Beatles. Titlul piesei „S.A.T.O.” de pe albumul „Diary of a Madman” reprezintă iniţialele soţiei sale (Sharon Arden Thelma Osbourne). În mai 2005, a fost diagnosticat cu maladia Parkinson şi urmează un tratament pentru această boală. (Text: Agerpres, Foto: ozzy.com, Video: Youtube.com)