OSCAR 2016: „Spotlight” – cel mai bun film; Brie Larson şi Leonardo DiCaprio – cei mai buni actori

premiu-Oscar

Pelicula ”Spotlight”, în regia lui Tom MacCarthy, a obţinut premiul Oscar pentru ”Cel mai bun film al anului”, iar distincţiile pentru „Cea mai bună actriţă în rol principal” şi pentru „Cel mai bun actor în rol principal” au fost câştigate de marii favoriţi, Brie Larson şi, respectiv Leonardo DiCaprio. Pelicula ”Son of Saul” (Ungaria), în care joacă şi actorul român Levente Molnar, a primit premiul Oscar la categoria ”Cel mai bun film într-o limbă străină”

 OSCAR 2016 Lista completă a nominalizărilor

Cel mai bun film al anului: Spotlight

Filmul, în regia lui Tom McCarthy, cu Mark Ruffalo, Michael Keaton şi Rachel McAdams în rolurile principale, spune povestea adevărată a jurnaliştilor de la publicaţia Boston Globe care au descoperit un uriaş scandal de abuzuri împotriva copiilor acoperit de Arhidioceza catolică locală, scandal ce a zguduit din temelii încrederea în Biserica Catolică.

Acest film a fost recompensat şi cu Oscarul pentru scenariu original şi a mai fost nominalizat la patru premii — cel mai bun actor în rol secundar pentru Mark Ruffalo, cea mai bună actriţă în rol secundar pentru Rachel McAdams, regie pentru Tom McCarthy şi respectiv pentru montaj.

Cel mai bun actor în rol principal: Leonardo DiCaprio („The Revenant”)

Producţia „The Revenant”, cu Leonardo DiCaprio şi Tom Hardy în roluri principale, spune povestea inspirată din fapte reale a unui colonist american pe nume Hugh Glass, aflat într-o expediţie pentru transportul unor blănuri, la începutul secolului XIX. Glass este atacat de un urs şi apoi, grav rănit, este abandonat în voia sorţii de prietenul său.

Scenariul filmului este semnat de Mark L. Smith alături de Alejandro Gonzales Inarritu.

Acesta este primul premiu Oscar din cariera lui Leonardo DiCaprio, care a mai fost nominalizat de patru ori pentru rolurile din producţiile „What’s Eating Gilbert Grape” (1993), „The Aviator” (2004), „Blood Diamond” (2006) şi „The Wolf of Wall Street” (2013).

Cea mai bună actriţă în rol principal: Brie Larson („Room”)

Filmul „Room”, în regia lui Lenny Abrahamson, după un scenariu de Emma Donoghue, vorbeşte despre evadare şi luptă dar în primul rând despre relaţia dintre un băiat şi mama sa.

Brie Larson se află la primul său premiu Oscar după prima nominalizare.

Cel mai bun regizor: Alejandro Gonzalez Inarritu („The Revenant”)

Producţia „The Revenant”, cu Leonardo DiCaprio şi Tom Hardy în roluri principale, spune povestea inspirată din fapte reale a unui colonist american pe nume Hugh Glass, aflat într-o expediţie pentru transportul unor blănuri, la începutul secolului XIX. Glass este atacat de un urs şi apoi, grav rănit, este abandonat în voia sorţii de prietenul său.

Scenariul filmului este semnat de Mark L. Smith alături de Alejandro Gonzales Inarritu.

Alejandro Gonzales Inarritu a mai câştigat două premii Oscar la gala de anul trecut, pentru regie şi scenariu original cu producţia „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)” şi a fost nominalizat la categoria regie şi cu producţia „Babel” (2006).

Cea mai bună melodie originală: Writing’s on the Wall („Spectre”)

Cea mai bună coloană sonoră: „The Hateful Eight”

Cel mai bun film într-o limbă străină: „Son of Saul”

În mijlocul dramei desfăşurate în 1944 la Auschwitz, un prizonier, ce este obligat să incinereze cadavrele celor ca el, încearcă să salveze corpul unui băiat pentru a fi înmormântat cum se cuvine.

Filmul „Son of Saul” este regizat de László Nemes, care a semnat şi scenariul alături de Clara Royer.

 Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: „Stutterer”

Cel mai bun documentar de lungmetraj: „Amy”

Cel mai bun documentar de scurtmetraj: „A Girl in the River: The Price of Forgiveness”

Cel mai bun actor în rol secundar: Mark Rylance („Bridge of Spies”)

Regizorul Steven Spielberg prezintă în acest film un episod din Războiul Rece în care un avocat american, interpretat de Tom Hanks, este recrutat pentru a apăra în instanţă un spion sovietic, interpretat de Mark Rylance şi apoi ajută CIA să realizeze un schimb cu un pilot american capturat de sovietici.

Filmul este realizat după un scenariu de Matt Charman, Ethan Coen şi Joel Coen.

Acesta este primul Oscar obţinut de Rylance, care s-a aflat, de asemenea, la prima nominalizare.

Cel mai bun film de animaţie: „Inside Out”

Regizorii Pete Docter şi Ronnie Del Carmen au realizat un film de animaţie despre emoţiile unei adolescente, Bucuria, Frica, Mânia, Dezgustul şi Tristeţea, care luptă împreună pentru a-i salva amintirile din copilărie.

Scenariul filmului de animaţie este semnat tot de Pete Docter şi Ronnie Del Carmen, iar vocile personajelor sunt interpretate de Amy Poehler, Bill Hader, Lewis Black şi Richard Kind.

Pete Docter şi Jonas Rivera primesc premiul pentru Cel mai bun film de animaţie.

Cel mai bun film de scurtmetraj de animaţie: „Bear Story”

Cele mai bune efecte speciale: „Ex Machina”

Mark Ardington, Sara Bennett, Paul Norris şi Andrew Whithurst primesc premiul pentru Cele mai bune efecte speciale.

Cel mai bun mixaj de sunet: „Mad Max: Fury Road”

Cel mai bun montaj de sunet: „Mad Max: Fury Road”

Mark A. Mangini şi David White primesc premiul pentru Cel mai bun montaj de sunet.

Cel mai bun montaj: „Mad Max: Fury Road”

Cea mai bună imagine: „The Revenant”

Cel mai bun machiaj/Cea mai bună coafură: „Mad Max: Fury Road”

Elka Wardega, Lesley Vanderwalt şi Damian Martin au primit premiul pentru Cel mai bun machiaj/Cea mai bună coafură

Cea mai bună regie artistică: „Mad Max: Fury Road”

Cele mai bune costume: „Mad Max: Fury Road”

Alicia Vikander este câştigătoarea premiului Oscar la categoria ”Cea mai bună actriţă în rol secundar” pentru interpretarea din ”The Danish Girl”.

Filmul prezintă o poveste de dragoste între două artiste daneze, Lili Elbe şi Gerda Wegener. În regia lui Tom Hooper, filmul a fost realizat după un roman de David Ebershoff, iar scenariul adaptare este semnat de Lucinda Coxon.

Alături de Alicia Vikander în acest film poate fi urmărit şi Eddie Redmayne.

Acesta este primul Oscar obţinut de Alicia Vikander încă de la prima nominalizare.

Premiul Oscar pentru ”Cel mai bun scenariu adaptat” a fost câştigat de Charles Randolph şi Adam McKay pentru filmul „The Big Short”.

Filmul, în regia lui Adam McKay, vorbeşte despre patru actori importanţi din lumea finanţelor care prevăd criza economică de la mijlocul anilor 2000 şi se decid să atace băncile pentru lipsa lor de viziune şi nu în ultimul rând pentru lăcomia bancherilor. Rolurile principale sunt interpretate de Christian Bale, Steve Carell şi Ryan Gosling.

Ambii scenarişti se află la primul lor premiu Oscar.

Premiul Oscar pentru ”Cel mai bun scenariu original” a fost câştigat în acest an de Josh Singer şi Tom McCarthy pentru filmul „Spotlight”.

Filmul, în regia lui Tom McCarthy şi cu Mark Ruffalo, Michael Keaton şi Rachel McAdams în rolurile principale, spune povestea adevărată a jurnaliştilor de la publicaţia Boston Globe care au descoperit un uriaş scandal de abuzuri împotriva copiilor acoperit de Arhidioceza catolică locală, scandal ce a zguduit din temelii încrederea în Biserica Catolică.

Aceasta a fost cea de-a doua nominalizare la Oscar pentru Tom McCarthy după cea primită pentru filmul „Up” (2009), în timp ce Josh Singer s-a aflat la prima nominalizare.

Gala laureaţilor celei de-a 88-a ediţii a Premiilor Oscar acordate de Academia Americană de Film a fost inaugurată la Dolby Theater din Los Angeles de către actorul Chris Rock, gaza ceremoniei, şi se desfăşoară în condiţii sporite de securitate întrucât printre invitaţii din acest an se numără şi vicepreşedintele SUA, Joe Biden.

Anterior, nominalizaţii la cele 24 de categorii de premii au defilat, rând pe rând, pe covorul roşu, care măsoară 152 de metri, fiind urmăriţi cu interes de fotografi acreditaţi la acest mare eveniment cinematografic, precum şi de aproximativ 740 de fani.

Defilarea invitaţilor la cea de-a 88-a ediţie a premiilor Oscar acordate de Academia Americană de Film a început la Los Angeles, iar în timp ce privirile fanilor şi camerele de luat vederi se concentrează asupra vedetelor de pe covorul roşu, câteva zeci de persoane încearcă, în apropiere de locul evenimentului, să atragă atenţia asupra lipsei persoanelor de culoare, pentru al doilea an consecutiv, de pe lista nominalizărilor pentru aceste distincţii, relatează EFE.

Marcat de polemica referitoare la absenţa, pentru al doilea an consecutiv, a persoanelor de culoare de pe lista de nominlizări, evenimentul l-a avut ca gazdă pe Christopher Julius Rock III, cunoscut sub numele de Chris Rock, scenarist, producător de televiziune, regizor şi unul dintre cei mai îndrăgiţi actori afroamericani din SUA. El a mai avut în 2005 această dificilă misiune şi este deosebit de încântat de noua provocare.

Lista vedetelor cinematografice care au înmânat preţioasele distincţii a cuprins, ca în fiecare an, actori, regizori, muzicieni, printre care unii deţinători ai statuetelor de aur, iar alţii nominalizaţi anul acesta. Prin ei s-au numărat J.J. Abrams, Patricia Arquette, Cate Blanchett, Emily Blunt, Sacha Baron Cohen, Russell Crowe, Benicio Del Toro, Morgan Freeman, Whoopi Goldberg, Lady Gaga, Quincy Jones, Julianne Moore şi Eddie Redmayne.

Întregul eveniment a fost însoţit de măsuri de securitate speciale, sporite în 2016 în contextul în care în California este încă viu şocul produs de atacul terorist din 2 decembrie 2015, când un cuplu de musulmani radicalizaţi a împuşcat mortal 14 persoane şi a rănit alte 21 la un centru social din San Bernardino. (Text: Agerpres, Foto:ew.com, Video: youtube.com )