OSCAR 2015: „Birdman” – Cel mai bun film al anului

premiu-Oscar

„Birdman”, al regizorului mexican Alejandro González Inárritu, a câştigat Oscarul pentru „Cel mai bun film al anului” la cea de-a 87-a ediţie a premiilor Academiei Americane de Film, desfăşurată duminică seara, la Los Angeles.

Lungmetrajul este o comedie neagră, povestea unui fost star de cinema, devenit celebru prin rolul omului pasăre, „Birdman”, care încearcă să redobândească gloria de odinioară jucând într-un spectacol de teatru de cu totul altă factură decât filmele care l-au propulsat în lumea vedetelor. Pelicula a avut cel mai mare număr de nominalizări, nouă, şi a obţinut cele mai multe premii, patru.

La această categorie au mai fost nominalizate producţiile „American Sniper”, „Boyhood”, „The Grand Budapest Hotel”, „The Imitation Game”, „Selma”, „The Theory of Everything” şi „Whiplash”.

Filmul „Birdman” i-a adus cineastului mexican Alejandro G. Inarritu şi Oscarul pentru regie.

 • Cea mai bună actriţă în rol principal – Julianne Moore

Julianne Moore şi-a confirmat statutul de mare favorită şi a câştigat duminică premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal cu producţia „Still Alice”, în care joacă rolul unei profesoare universitare care este diagnosticată cu maladia Alzheimer.

Acesta este primul premiu Oscar primit de Julianne Moore, care a mai fost nominalizată de patru ori. Actriţa în vârstă de 54 de ani era marea favorită a categoriei după ce a mai câştigat cu acest rol şi un Glob de Aur, un premiu SAG şi un premiu BAFTA.

La această categorie au mai fost nominalizate Marion Cotillard (‘Two Days, One Night’), Felicity Jones (‘The Theory of Everything’), Rosamund Pike (‘Gone Girl’) şi Reese Witherspoon (‘Wild’).

 • Cel mai bun actor în rol principal – Eddie Redmayne

Actorul britanic Eddie Redmayne a câştigat premiul Oscar la categoria cel mai bun actor în rol principal pentru portretul pe care-l face celebrului astrofizicianului Stephen Hawking în filmul biografic „The Theory of Everything”. Acesta este primul premiu Oscar pentru actorul în vârstă de 33 de ani, care a mai câştigat cu această interpretare şi un Glob de Aur, un premiu SAG şi unul BAFTA.

La această categorie au mai fost nominalizaţi Steve Carell („Foxcatcher”), Bradley Cooper (‘American Sniper’), Benedict Cumberbatch („The Imitation Game”) şi Michael Keaton („Birdman”).

 • Cea mai bună regie – Alejandro González Inárritu pentru filmul „Birdman”
 • Cel mai bun scenariu adaptat – Graham Moore pentru filmul „The Imitation Game”
 • Cel mai bun scenariu original – Alejandro González Inárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris şi Armando Bo pentru filmul „Birdman”
 • Cea mai bună coloană sonoră – „The Grand Budapest Hotel”

 • Cea mai bună melodie originală – „Glory” din „Selma” (Common and John Legend)
 • Cel mai bun lungmetraj documentar – „Citizenfour”
 • Cel mai bun montaj -„Whiplash”
 • Cea mai bună imagine – „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”
 • Cea mai bună regie artistică- „The Grand Budapest Hotel”
 • Cel mai bun film de animaţie – „Big Hero 6”

Filmul „Big Hero 6” al studiurilor Disney, o poveste despre un adolescent pasionat de robotică pentru care aventurile încep odată cu întâlnirea cu un robot gonflabil, foarte simpatic, a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj de animaţie.

„A fost un an minunat pentru filmul de animaţie şi ne simţim privilegiaţi să ne aflăm acum, aici”, a declarat unul dintre regizorii producţiei, Don Hall. „Odată ca niciodată era un băieţel cu faţa plină de pistrui care i-a spus mamei şi tatălui lui că vrea să lucreze la Walt Disney Animation, iar ei au făcut ceva minunat. L-au susţinut”, a mai adăugat el, mulţumindu-le părinţilor săi.

Vocile personajelor principale sunt interpretate de Scott Adsit (robotul asistent medical Baymax) şi de Ryan Potter (Hiro). Filmul regizat de Don Hall alături de Chris Williams s-a dovedit un important succes de casă, reuşind încasări de peste 521 de milioane de dolari.

Prin „Big Hero 6” studiourile Disney au câştigat al doilea Oscar consecutiv după cel primit pentru „Frozen”. La această categorie au mai fost nominalizate producţiile „How to Train Your Dragon 2” (DreamWorks Animation), „The Boxtrolls” (Laika Studios), „The Tale of the Princess Kaguya” (Studio Ghibli) şi „Song of the Sea” (Cartoon Saloon).

 • Cel mai bun scurtmetraj animat – „Feast”
 • Cele mai bune efecte vizuale – „Interstellar”.
 • Cea mai bună actriţă în rol secundar – Patricia Arquette

Patricia Arquette a câştigat primul său premiu Oscar, cel pentru rol secundar feminin, cu interpretarea unei mame care luptă pentru a-şi creşte cei doi copii în „Boyhood”. Arquette, 46 de ani, a câştigat numeroase premii cu acest rol şi era marea favorită a categoriei de Oscar pe care a câştigat-o.

Miniona actriţă blondă, care provine dintr-o familie dedicată cinematografiei, alături de fratele şi sora sa David şi Rosanna Arquette, a jucat în peste 40 de filme începând cu a doua parte a anilor ’80. Cunoscută pentru rolurile sale din seriale de televiziune precum „CSI” sau „Medium” (care i-a adus şi un premiu Emmy), Patricia Arquette a primit în 2002 rolul mamei divorţate Olivia Evans în filmul neobişnuit al regizorului Richard Linklater, care urmăreşte, în timp real, 12 ani din viaţa unei familii americane.

La această categorie au mai fost nominalizate actriţele Laura Dern („Wild”), Keira Knightley („The Imitation Game”), Emma Stone („Birdman”) şi Meryl Streep („Into the Woods”).

 • Cel mai bun mixaj de sunet – „Whiplash”
 • Cel mai bun montaj de sunet – „American Sniper”
 • Cel mai bun scurtmetraj documentar -„Crisis Hotline: Veterans Press 1”
 • Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune – „The Phone Call”
 • Cel mai bun film străin – „Ida”

Drama poloneză „Ida” a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, primul Oscar obţinut de cinematografia din Polonia. Filmul realizat în alb-negru, în regia lui Pawel Pawlikowski, a fost considerat unul dintre favoriţii acestei categorii, la mare luptă cu producţia rusă „Leviathan”.

Producţia urmează destinul unei tinere călugăriţe catolice în Polonia anilor ’60 care descoperă că este de origine evreiască. La această categorie au mai fost nominalizate peliculele „Leviathan” (Rusia), „Tangerines” (Estonia), „Wild Tales” (Argentina) şi „Timbuktu” (Franţa/Mauritania).

 • Cel mai bun machiaj/cea mai bună coafură -„The Grand Budapest Hotel” (Frances Cannon)
 • Cele mai bune costume -„The Grand Budapest Hotel” (Milena Canonero)
 • Cel mai bun actor în rol secundar – J.K.Simmons

J.K. Simmons a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar, în cadrul celei de-a 87-a Gale a Premiilor Oscar pentru rolul unui profesor de muzică tiranic, în filmul „Whiplash”, de Damien Chazelle. La această categoria au mai fost nominalizaţi actorii Mark Ruffalo („Foxcatcher”), Edward Norton („Birdman”), Ethan Hawke („Boyhood”) şi Robert Duvall („The Judge”).

Actorul a primit premiul din mâinile frumoasei Lupita Nyong’o. El i-a mulţumit soţiei sale pentru susţinere şi i-a îndemnat pe cei prezenţi în sală să nu uite să-şi sune părinţii pentru a le mulţumi. Acesta este primul premiu Oscar pentru actorul în vârstă de 60 de ani. Simmons era marele favorit al categoriei după ce a câştigat majoritatea premiilor importante decernate înainte de Oscar cu acest rol.

Gala celei de-a 87-a ediţii a Premiilor Oscar acordate de Academia Americană de Film a început la Dolby Theater din Los Angeles, după ce invitaţii au defilat, rând pe rând, timp de două ore, pe covorul roşu şi au pozat în faţa sutelor de fotografi acreditaţi la acest eveniment şi a celor peste 700 de fani care au reuşit să obţină un loc în tribuna special amenajată la intrarea în clădire.

Maestrul de ceremonii din acest an a fost artistul american Neil Patrick Harris, de 41 de ani, care are deja o bogată experienţă ca prezentator de patru ori a premiilor Tony, cunoscute drept Oscarurile pentru teatru, şi de două ori a premiilor Emmy, care recompensează cele mai remarcabile realizări din domeniul televiziunii.

Ediţia din acest an a avut un număr record de candidaţi: 323 de filme, 20 de pelicule de desene animate şi 134 de documentare. La startul competiţiei pentru categoria „Cel mai bun film într-o limbă străin” s-au înscris 83 de ţări, iar sub aspect muzical, au fost reţinute 114 teme şi 79 de melodii originale.(Text: Agerpres, Foto: ew.com)