Orgă tradiţională pentru „Biserica cu îngeri”

Adormirea-Maicii-Domnului-Miercurea-Ciuc-01

În Biserica catolică Adormirea Maicii Domnului din Miercurea Ciuc, cunoscută şi ca „Biserica cu îngeri”, se aud sunete grave sau calde, după care se aşterne o linişte plăcută.

Constructorul de orgi Sandor Peter, alături de organistul bisericii, lucrează de câteva zile la acordarea orgii, căreia a început să-i dea viaţă în urmă cu mai bine de un an şi care reprezintă cea mai specială lucrare a sa.

La început, acordarea se face cu ajutorul unui aparat, iar apoi meşterul şi organistul se bazează pe cunoştinţele lor muzicale pentru a face ca instrumentul de cult să sune perfect.

Sandor Peter are 41 de ani şi de aproape zece ani repară sau construieşte orgi în atelierul său din localitatea Sânsimion.

Pasiunea pentru această meserie a descoperit-o imediat după liceu, atunci când cantorul Gered Vilmos din Cluj Napoca i-a spus că există posibilitatea să meargă în Ungaria pentru a învăţa să construiască şi să repare orgi. A plecat la Budapesta, a urmat cursurile Școlii Postliceale din cadrul Universităţii „Liszt Ferenc” şi apoi s-a întors în România, iar timp de zece ani a fost ajutorul constructorului de orgi Hermann Binder din Sibiu.

„M-am dus să stau câţiva ani la domnul Herman Binder, să capăt experienţă şi am rămas zece ani. Tot timpul erau lucrări şi nu puteam să plec înainte să le terminăm”, povesteşte Sandor Peter.

În urmă cu zece ani, la vârsta de 31 ani, a revenit în satul natal, Sânsimion, şi-a înfiinţat propriul atelier, a accesat fonduri europene pentru achiziţionarea de utilaje de tâmplărie moderne şi de atunci construieşte sau repară orgi pentru lăcaşurile de cult din toată Europa.

Orga tradiţională pe care a început să o construiască în ianuarie 2015, pentru lăcaşul de cult catolic din Miercurea Ciuc, este una deosebită, de o mărime impresionantă..

Instrumentul de cult are 20 de registre, o înălţime de cinci metri, seamănă cu coroana unui rege, are 1300 de tuburi metalice sonore şi mii de alte piese. Forma sa finală a fost stabilită împreună cu arhitectul care a lucrat la proiectul bisericii şi care s-a asigurat că se încadrează perfect din punct de vedere estetic în interiorul lăcaşului de cult.

Meşterul din Sânsimion spune că o parte din piese au fost realizate din lemn din larice, întrucât şi la interiorul bisericii s-a lucrat tot cu acest lemn, dar a folosit şi abanos, pentru registre, un aliaj de plumb şi staniu pentru tuburile metalice sau piele şi pâslă, pentru alte componente ale instrumentului.

Adormirea-Maicii-Domnului-Miercurea-Ciuc

Toate piesele au fost realizate în atelierul său, împreună cu alţi trei angajaţi, doar unele şuruburi speciale le-a comandat din Germania, iar în octombrie 2015 a început asamblarea orgii în biserica din Miercurea Ciuc.

Lucrează cu mănuşi, „pentru a nu lăsa urme pe tuburile metalice” şi vorbeşte puţin, chiar foarte puţin. Recunoaşte cu greu că la finalul fiecărei lucrări simte o mare bucurie dar şi o mare tristeţe, pentru că orga, la care a lucrat luni de zile şi în care a pus atâta suflet, rămâne acolo, iar el trebuie să plece acasă şi să dea viaţă unui alt instrument. Se consolează, însă, cu gândul că se reîntoarce în fiecare an la orgile sale, „pentru lucrările de întreţinere”.

Despre orga pe care urmează să o finalizeze în curând spune că se simte mai ataşat decât de altele, întrucât este cea mai mare lucrare a sa, are un design special, iar biserica este una deosebită. Motiv pentru care promite că va veni mai des la Miercurea Ciuc, pentru a-şi vedea ultima operă şi cea mai importantă.

„E un sentiment de tristeţe că o las aici, dar e şi bucuria că lucrarea a ieşit bine. La această orgă voi mai veni, pentru că e în apropiere de satul unde am atelierul„, se confesează Sandor Peter.

Orga de la biserica din Miercurea Ciuc a fost deja sfinţită şi se speră că până la Paştele Catolic ultimele finisaje vor fi finalizate.

După aceea, Sandor Peter urmează să construiască o orgă pentru o biserică luterană din Germania, iar pentru anul viitor se află în negocieri în vederea construirii unui orgi similare ca mărime celei din Miercurea Ciuc, pentru o biserică din Norvegia. Până acum, meşterul din Harghita a construit sau a reparat orgi pentru lăcaşuri de cult din România, Germania, Portugalia sau Italia şi mărturiseşte că fiecare dintre ele îi este dragă. Valoarea unei orgi de mici dimensiuni porneşte de la câteva mii de euro şi ajunge, ca în cazul celei de la Miercurea Ciuc, la peste 80.000 Euro.

Adormirea-Maicii-Domnului-Miercurea-Ciuc-02-640x360

Meşterul harghitean spune că pentru această meserie este nevoie nu numai de talent şi muncă, dar şi de foarte, foarte multă răbdare, pe care nu prea o mai au tinerii de astăzi.

Lucrarea realizată de Sandor Peter şi angajaţii săi este şi pe placul părintelui Darvas Kozma Jozsef, protopop paroh la Parohia Sfânta Cruce, care zâmbeşte de câte ori vorbeşte despre orga cea nouă, care înlocuieşte micuţa orgă electrică folosită până acum la slujbe.

„Orga este regina instrumentelor muzicale. Din secolul al VII-lea s-a răspândit în bisericile romano-catolice, iar în Transilvania se foloseşte din Evul Mediu. Și am dorit şi noi să construim o orgă nouă, care în stil şi în aşteptările credincioşilor să slujească Sfânta Liturghie. Muzica orgii înalţă sufletul şi îi ajută pe credincioşi să fie mai aproape de Dumnezeu”, spune părintele Darvas Kozma Jozsef.

Biserica catolică Adormirea Maicii Domnului şi Sfinţii Maghiari are o arhitectură specială, planurile iniţiale fiind realizate de cunoscutul arhitect maghiar Imre Makovecz. Pe două dintre faţadele bisericii se află câte cinci cruci, iar cupola este din sticlă, străjuită de patru îngeri, despre care părintele Darvas spune că sunt Mihail, Gabriel, Rafael şi Uriel, şi care sunt vizibili şi din interiorul bisericii.

După cum ne explică protopopul paroh, altarul se află în mijlocul lăcaşului de cult, „aşa cum nucleul este în mijloc, iar electronii se învârt în jurul lui” şi exprimă faptul că „Hristos este altarul, iar credincioşii se află în jurul său”.

Biserica Adormirea Maicii Domnului şi Sfinţii Maghiari, denumită şi Biserica Milenară, simbolizând cei 1000 de ani de creştinism ai poporului maghiar, a fost sfinţită în anul 2003, la construcţia sa contribuind financiar Guvernul României, Guvernul Ungariei şi enoriaşii din Miercurea Ciuc. (Text: Agerpres, Foto: agerpres.ro, panoramio.com)