Ordinul Naţional de Merit al Republicii Franceze (în franceză ”Ordre national du Mérite”) a fost înfiinţat la 3 decembrie 1963 de preşedintele Charles de Gaulle, având drept scop să recompenseze ”merite deosebite”. Este al doilea Ordin naţional în Franţa, după Legiunea de Onoare.
Ca şi Legiunea de Onoare, Ordinul Naţional de Merit este un ordin universal, cu care sunt distinse persoane din toate domeniile de activitate.
Crearea Ordinului Naţional de Merit este rezultatul unei ample reforme a sistemului de decoraţii care a avut loc în 1958, cu sprijinul generalului Charles de Gaulle, într-o Franţă aflată în plină modernizare. Generalul de Gaulle s-a implicat în mod deosebit în crearea acestei nou ordin, având ca obiective, între altele, consolidarea unităţii naţionale, la cinci ani de la fondarea celei de-a V-a Republici Franceze, o revalorizare a Legiunii de Onoare (existând o adevărată inflaţie a numărului celor decoraţi cu acest ordin după marile conflicte din secolul XX), armonizarea şi simplificarea distincţiilor onorifice (ca urmare a creşterii numărului de decoraţii ministeriale se atinsese un număr record de 70 de decoraţii şi 20 de ordine), precum şi ierarhizarea meritelor printr-o nouă distincţie, complementară, rezervată pentru merite reale recunoscute anterior.
Între criteriile de atribuire a Ordinului Naţional de Merit se numără servicii deosebite militare sau civile, cu alte cuvinte, acte de devotament, curaj, generozitate, merite reale ş.a. care nu oferă încă o calificare adecvată în vederea acordării Ordinului Legiunea de Onoare.
Ordinul are trei grade — ”Cavaler”, ”Ofiţer”, ”Comandor”, precum şi două demnităţi — ”Mare Ofiţer” şi ”Mare Cruce”. Pentru a primi Ordinul Naţional de Merit persoana respectivă trebuie să aibă un minimum de zece ani de activitate, iar accederea la un grad superior se face prin dovada unor noi merite. Este nevoie de minimum cinci ani pentru a fi promovat la gradul de ”Ofiţer”, trei ani pentru gradul de ”Comandor”, trei ani pentru demnitatea de ”Mare Ofiţer” şi alţi trei ani pentru demnitatea de ”Mare Cruce”. Începând din 1963, peste 300.000 de persoane au primit sau au fost promovate în cadrul acestui ordin.
Există un Consiliu al Ordinului Naţional de Merit, alcătuit din 11 membri, prezidat de Marele Cancelar al Legiunii de Onoare, Cancelar al Ordinului Naţional de Merit, sub autoritatea Marelui Maestru al Ordinului, care este preşedintele Franţei.
Promovările anuale în cadrul Ordinului Naţional de Merit au loc pe 15 mai şi 15 noiembrie (civile), respectiv pe 1 mai şi 1 noiembrie (militare).
Decoraţia este o stea cu 6 braţe duble emailate de culoare albastră, deasupra căreia se află o cunună formată din frunze de stejar. În centrul stelei, pe avers se află efigia Republicii şi inscripţia ”République française” , iar pe revers se află inscripţia ” Ordre national du Mérite” şi data ”3 décembre 1963”.
Printre personalităţile din România cărora le-a fost conferit Ordinul Naţional de Merit se numără Sabin Pop, fost ambasador al României în Franţa (Ordinul Naţional de Merit în grad de ”Mare Ofiţer”, 2007), Mihai Voronca, fost preşedinte al Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei (Ordinul Naţional de Merit în grad de ”Cavaler”, 2004), Laura Codruţa Kovesi, fost Procuror General al României (Ordinul Naţional de Merit în grad de ”Ofiţer”, 2011) ş.a. (Text si foto: Agerpres)