Oraşul european cu cele mai multe poduri

Gamburga

Hamburg dă numele celui de-al doilea land de mici dimensiuni din Germania, dar este, totodată, şi un „oraş hanseatic liber”. Ca mărime este cel de-al doilea oraş din Germania, centrul economic şi cultural din partea de nord a ţării.

Numit şi „poarta către lume”, portul din Hamburg este unul dintre cele mai importante din lume. În fiecare an, în luna mai, sunt organizate manifestări prilejuite de Ziua portului Hamburg, la care participă peste un milion de vizitatori.

Situat pe malul fluviului Elba, Hamburg este traversat de nenumărate canale. Din acest motiv, Hamburg este oraşul cu cele mai multe poduri din Europa. Peste 2.300 de poduri sunt în oraş, adică mai multe decât au Amsterdam şi Veneţia împreună, iar o parte dintre aceste poduri sunt de Cartea Recordurilor.

Kohlbrand

Köhlbrand, cu 3.940 metri lungime, se situează pe locul al doilea în topul podurilor mari din Germania. Inaugurat în 1974, este una dintre construcţiile emblemă ale oraşului. La ridicarea lui au fost necesari 81.000 metri cubi de beton şi 12.700 tone de oţel, iar înălţimea sub apă este de 53 metri. Podul este traversat zilnic de peste 30.000 de maşini.

Kattwyk

Un alt pod faimos este Kattwyk, dar nu pentru lungimea sa de doar 290 metri, ci pentru deschiderea pe verticală, care permite trecerea autovehiculelor, trenurilor şi navelor, deopotrivă.

kattwyk-2

Podul este construit pe trei segmente, cele extreme fiind fixe, cel din mijloc mobil, care este ridicat pe verticală la o înălţime de 46 metri, permiţând astfel vaselor să treacă. În timpul zilelor lucrătoare, pentru a permite transportul naval, podul se închide la fiecare două ore, aşa că traficul rutier şi feroviar este închis cam 15-20 minute de fiecare dată.

Zollen

Cel mai vechi pod din oraş este Zollen, fiind construit încă din 1663. La remarcabila vârstă de 352 de ani, podul este într-o stare foarte bună, fiind circulabil. A fost construit din blocuri de piatră şi prezervă lanternele din secolul al XIX-lea. Cu cinci ani mai tânăr este podul Ellerntors, încă utilizat şi el.

Hamburg este astăzi cel mai „verde” oraş din Europa. Aproape 50% din suprafaţa sa este formată din ape (57 de km pătraţi), păduri, ferme şi aproape 1.400 de parcuri şi grădini (care ocupă 12 km pătraţi). De altfel, verdele este culoarea oficială a oraşului, care a fost numit, în 2011, Capitala Verde a Europei. (Text: Agerpres, Foto: worldportsource.com, commons.wikimedia.org, hamburg-port-authority.de, karl-gotsch.de, bugaga.ru)