Oraşul antic Cyrene

Cyrene-01

Oraşul antic Cyrene, un sit arheologic aflat în Libia, se află înscris în lista Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1982.

Potrivit site-ului whc.unesco.org, o colonie a grecilor din Thera, Cyrene a fost unul dintre principalele oraşe din lumea elenistică. A fost romanizată şi a rămas o citadelă importantă până la cutremurul din 365 d.Hr.. O mie de ani de istorie este scrisă în ruinele sale, faimoase încă din secolul al XVIII-lea.

Aflat în nordul Africii, Cyrene a fost întemeiat în sec. VII î.Hr. de o parte din emigranţii dorieni care au părăsit insula Thera (Santorini) din Marea Egee. A fost numit „Cire” după un izvor pe care grecii l-au închinat lui Apollo. Cyrene, descris de către istorici de la Herodot la Sinesiu şi cântat de Pindar şi Calimah, nu este numai unul dintre oraşele lumii mediteraneene în jurul căruia au luat naştere mituri, legende şi poveşti, vreme de mai bine de un mileniu, ci este unul dintre cele mai impresionante complexe de ruine antice din întreaga lume. Oraşul era supranumit în antichitate „Atena Africii”.

Site-ul crestinortodox.ro scrie că istoria timpurie a oraşului Cyrene a fost instabilă, caracterizată de conflicte în cadrul familiilor conducătoare. Sub regele Battus I (515-470), s-a bucurat de o perioada de calm şi prosperitate, chiar dacă succesorul său, Arcesilaus IV, a fost asasinat. Din 322 î.Hr., Cyrene a intrat sub controlul generalului grec Ptolemeu I şi a dinastiei sale, devenind cel mai important oraş al regiunii Lidia între Egipt şi Cartagina şi păstrând relaţii comerciale cu toate oraşele greceşti.

Cyrene-04

În anul 96 î.Hr. romanii au preluat conducerea asupra oraşului, care a devenit provincie romană 18 ani mai târziu. A urmat o perioadă de pace până în timpul răscoalei iudaice din 115 d.Hr., care a cauzat mari pagube. Odată cu reconstrucţia oraşului, realizată în mare parte în timpul Împăratului Adrian, Cyrene a intrat într-o nouă perioadă de prosperitate.

În 365 d.Hr., în timpul perioadei bizantine, un cutremur a distrus o mare parte din oraş, care, în acea vreme, nu devenise creştin. Un amplu program de reabilitare a avut loc, chiar dacă multe temple păgâne ulterior au fost închise, printre care şi marele templu închinat lui Zeus.

Cyrene-03

În Cyrene a existat în secolul al III-lea o faimoasă şcoală de filosofie întemeiată de Aristip, un discipol al lui Socrate. Printre filosofii care au activat la acea şcoală se numără Calimah, Carneade, Eratostene şi Sinesiu. Cel din urmă s-a convertit la creştinism, murind ca episcop al Ptolemaidei.

Cyrene este amintit în Vechiul Testament în cartea a II-a Macabei. Potrivit crestinortodox.ro, această carte se crede că ar fi fost scrisă de către un iudeu elenizat, pe nume Jason din Cyrene, în jurul anului 100 î.Hr. Cyrene este, de asemenea, amintit în Noul Testament. Astfel, un „cyrenean” pe nume Simon a purtat Crucea lui Hristos (Marcu 15:21). O parte din iudeii din Cyrene obişnuiau să meargă la Ierusalim la marile sărbători anuale.

Vechiul oraş, ruinat de către arabi în timpul unei invazii din secolul al VII-lea, nu este locuit, însă poartă încă numele Cyrene (Qrennah). Ruinele oraşului Cyrene se găsesc lângă satul actual Shahhat din Libia.

Cyrene-02

 Construite pe o serie de nivele, cele mai importante monumente ale oraşului Cyrene includ Altarul şi Templul lui Apollo, Acropolele, Agora, Forumul, cele Nouă Muze şi Templul lui Zeus. Situl arheologic nu se limitează la aceste complexe monumentale. Săpăturile arheologice au scos la lumină în zona de nord-est ruine datând din perioada „augustană”, într-o zonă locuită până spre sfârşitul istoriei oraşului Cyrene. De altfel, oraşul păstrează un cimtir complex, unul dintre cele mai mari şi bine păstrate din lumea antică, mormintele fiind săpate în piatră, în stil dorian.

În ciuda importanţei sale istorice şi a frumuseţilor naturale care înconjoară oraşul, Cyrene nu a devenit încă o destinaţie turistică importantă. Pentru că nu asigură facilităţi moderne, situl are anual doar un număr mic de vizitatori. Templul lui Apollo rămâne în continuare centrul de greutate al oraşului antic, fiind urmat de Agora, Casa lui Iason Magnus sau Templul lui Zeus.

În 2005, arheologii au descoperit nu mai puţin de 76 statui intacte din perioada romană, păstrate sub un zid dărâmat la cutremurul din 365 d.Hr. ( Text: Agerpres, Foto: whc.unesco.org, Video: youtube.com)