Oracol vechi de 600 de ani

oracol-Biblioteca-Gh-Asachi-01

Unul dintre manuscrisele de valoare ale Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Asachi” din Iaşi este un oracol, un manuscris numit în mod convenţional „libre amicorum” – cartea prieteniei. Jurnalul din secolul al XVI-lea conţine 150 de semnături, blazoane şi însemnări în mai multe limbi.

„Dacă ar fi să îl denumim tabloidic, ar fi vorba despre un oracol, aşa cum se completau în anii ’80-’90 de către elevi. Sunt completări ale prietenilor unui umanist, Martin Weighman, care a trăit şi în Transilvania o perioadă. Spectaculos îl fac aceste blazoane pictate în cerneală, pe lângă faptul că el conţine 150 de semnături şi însemnări ale prietenilor lui Martin Weighman şi ale lui personale, însemnări care cuprind maxime, proverbe, versete din Biblie, întocmai ca într-un oracol din copilăria noastră. Există şi schiţa unui oraş din Slovacia”, a explicat Bogdan Ghiurco, bibliotecar în cadrul Bibliotecii Judeţene Gheorghe Asachi din Iaşi.

Oracolul a început să fie completat la sfârşitul secolului XVI, însemnările fiind scrie în latină, germană, greacă.

oracol-Biblioteca-Gh-Asachi-02

„Este destul de bine păstrat. Însemnările încep pe la sfârşitul secolului al XVI-lea şi continuă până în prima jumătate a secolului al XVII-lea”, a mai spus Bogdan Ghiurco.

Oracolul, care a fost evaluat de experţi la 10.000 de euro, este doar unul dintre zecile de mii de volume de carte veche aflate pe rafturile depozitului de carte de la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Asachi din Iaşi. În acest depozit de carte veche se găsesc exemplare rare, ediţii bibliofile, exemplare foarte frumoase şi scumpe.

Potrivit reprezentanţilor Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Asachi: din Iaşi, în întregul depozit de carte veche se află 20.000 de exemplare, aproximativ 500 dintre acestea fiind cărţi de patrimoniu. (Text si foto: Agerpres)