ORA PĂMÂNTULUI 2016

Ora-Pamantului

La trei luni de la Conferinţa internaţională de la Paris asupra climei, autorii iniţiativei „Ora pământului” (Earth Hour) speră să mobilizeze milioane de persoane din întreaga lume care să susţină astfel respectarea angajamentelor împotriva încălzirii climei, relatează AFP.

În peste 170 de ţări, sâmbătă, 19 martie,  la 20h30 (ora locală a fiecărei ţări), monumente sau situri celebre, cum ar fi Empire State Building din New York, nu vor fi iluminate timp de o oră, cetăţenii, colectivităţile, firmele fiind invitate să facă şi ele acelaşi lucru.

Obiectivul acestei iniţiative ce aparţine Fondului mondial pentru natură (WWF) este să amintească faptul că energia consumată are un preţ pentru planetă şi să îndemne autorităţile şi persoanele particulare să acţioneze în favoarea climei. Energiile fosile (cărbune, gaz, petrol) utilizate în producerea electricităţii sunt responsabile de trei sferturi din emisiile de gaze cu efect de seră, aflate la originea încălzirii climatice.

A zecea ediţie a „Orei Pământului” va începe în insulele Fidji, trecând apoi în Asia, Europa şi America.

„Earth Hour permite fiecăruia — în cadrul unor reuniuni, campanii interactive sau reţele de socializare — să participe la istoria schimbărilor climatice”, afirmă într-un comunicat Siddarth Das, director mondial pentru această acţiune.

Printr-un acord încheiat în 12 decembrie, comunitatea internaţională s-a angajat să menţină încălzirea climei „sub 2 grade Celsius” faţă de era preindustrială.

Acţiunea cuprinde şi evenimente festive, cum ar fi o şedinţă de yoga colectivă, un picnic într-un parc sau o paradă a modei cu articole confecţionate din materiale reciclabile, toate organizate în Australia, feluri de mâncare pregătite la foc şi degustarea lor la lumina lumânărilor în Franţa, o cină organizată tot cu lumânări în Finlanda etc.

În 2015, în 172 de ţări şi 7.000 de oraşe, câteva sute de monumente şi situri, printre care turnul Burj Khalifa din Dubai sau Harbour Bridge din Sydney, au stat în întuneric o oră, potrivit WWF. La Paris, Turnul Eiffel nu a mai scânteiat cinci minute şi luminile din aproape 300 de clădiri au fost stinse. WWF organizează de altfel o competiţie internaţională, Earth Hour City Challenge, care recompensează cele mai ambiţioase oraşe în domeniul luptei împotriva schimbărilor climatice.

De la prima sa ediţie din 2007, organizată doar la Sydney, acţiunea „Earth Hour” ia tot mai multă amploare. (Text: Agerpres, Foto: ec.europa.eu)