Oprescu, pe Facebook: Bucureşteni, daţi un vot pentru Parcul Herăstrău

Parcul-Herastrau

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, îi îndeamnă pe bucureşteni să „dea un vot” pentru Parcul Herăstrău, subliniind că cele şapte hectare din acest parc trebuie să revină în proprietatea cetăţenilor Capitalei.

Edilul general a distribuit pe Facebook o petiţie intitulată „Salvaţi Parcul Herăstrău” şi mesajul: „Bucureşteni, daţi un vot pentru Parcul Herăstrău! Parcul Herăstrău a fost creat pentru bucureşteni, petrecerea timpului liber şi pentru dezvoltarea sportului în general. Cele şapte hectare din Parcul Herăstrău trebuie să revină în proprietatea bucureştenilor!”.

Petiţia online este semnată de Liviu Doara, care subliniază în text că parcul este o „oază de verdeaţă şi linişte într-un oraş aglomerat şi axfixiat de betoane”.

„Parcul Herăstrău a fost creat prin emiterea înaltului decret regal în 1912, prin expropriere de interes public şi cu destinaţie expresă proprietatea Primăriei Capitalei (orice act emis cu încălcarea înaltului decret regal fiind lovit de nulitate). Cu toate că toate legile din România specifică foarte clar că domeniul public este inalienabil, imprescriptibil, insesizabil, nişte băieţi deştepţi rup o parcelă de 70.000 mp (7 hectare) şi cu sprijinul autorităţilor corupte reuşesc să-şi facă acte de proprietate în mijlocul parcului”, se arată în petiţia online.

Iniţiatorul petiţiei menţionează în text că primarul general Sorin Oprescu este singurul edil de după 1990 care luptă pentru redobândirea şi reîntregirea Parcului Herăstrău. Luna trecută, Sorin Oprescu arăta că municipalitatea a reuşit, în ultimii şase ani, să redea bucureştenilor peste 150.000 de mp de spaţiu verde.

Pe data de 17 martie este un nou termen de judecată în dosarul celor şapte hectare de teren din Parcul Herăstrău, după ce la ultimul termen, din 17 februarie, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis cererea avocaţilor privind solicitarea către Guvern de a prezenta inventarul bunurilor pe care Compania de Turism şi Tineret, ulterior BTT, le deţinea în anii 1991 şi 1992.

În 1999, Biroul de Turism şi Tranzacţii SA (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra terenului de 7 hectare din Parcul Herăstrău în condiţiile în care spaţiul verde este domeniul public al statului, fiind parte dintr-o zonă declarată monument istoric. În 2002 reprezentanţii clubului de yahting sportiv Sportul Studenţesc au dat în judecată BTT şi Ministerul Tineretului şi Sportului.

La sfârşitul anului 2008, Tribunalul Bucureşti – Secţia a IV-a civilă – a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor emis de Ministerul Tineretului, precum şi nulitatea contractului de vânzare-cumpărare încheiat cu SC Domino 94 Impex SRL. BTT şi SC Domino 94 Impex SRL au făcut recurs.

Din 2009 Primăria Municipiului Bucureşti a intrat în proces alături de clubul de yachting Sportul Studenţesc, având calitatea de intervenient accesoriu, instanţa admiţând cererea municipalităţii de a-şi apăra un teren care îi aparţine încă de pe vremea lui Carol I. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/SorinMirceaOprescu)