Opera din Iaşi aniversează 60 de ani cu spectacolul Tosca

opera-iasi

Patru mari nume ale scenei lirice mondiale vor susţine joi seara, 3 noiembrie, de la ora 18.30, spectacolul Tosca, pentru a marca astfel cei 60 de ani de la înfiinţarea Operei Naţionale Române din Iaşi.

Directorul Operei Naţionale Române Iaşi, Cosmin Marcovici, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că joi seara, pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi vor evolua nume celebre ale scenei lirice mondiale, precum soprana Lilla Lee (Coreea de Sud), tenorul Kamen Chanev (Bulgaria) şi baritonul Carlos Almaguer (Mexic). Ei vor evolua alături de soliştii, orchestra, corul, baletul şi corul de copii ai Operei Naţionale Române Iaşi, sub bagheta celebrului dirijor Marcello Mottadelli.

„Am ales Traviata de Giacomo Puccini deoarece a fost spectacolul inaugural al Operei de Stat din Iaşi, în anul 1956. De atunci, în mod tradiţional, în fiecare lună noiembrie, Opera Naţională Română Iaşi, denumire sub care instituţia lirică îşi desfăşoară activitatea din anul 2003, pune în scenă spectacolul Tosca. Această nouă transpunere este cu totul şi cu totul deosebită, dovadă stă faptul că biletele puse în vânzare s-au epuizat de mult timp”, a declarat Cosmin Marcovici, directorul ONRI.

Prezent la conferinţa de presă, tenorul bulgar Kamen Chanev s-a declarat impresionat de frumuseţea Iaşiului dar, mai ales, a Palatului Culturii. El a mărturisit jurnaliştilor că în cele câteva ore de când se află la Iaşi a făcut foarte multe fotografii. Totodată, el a declarat că speră ca ieşenii să fie plăcut impresionaţi de spectacolul oferit alături de soprana Lilla Lee şi baritonul mexican Carlos Almaguer.

„Suntem ca într-o familie. (…) Sper că vom face un spectacol extraordinar. Am făcut multe spectacole cu Lilla şi Carlos şi cu siguranţă şi de această dată vom reuşi să oferim încă un spectacol excelent”, a declarat Kamen Chanev.

La rândul său, soprana coreeană Lilla Lee a spus că se bucură că poate împărtăşi ieşenilor din bucuria de a fi înzestrată de Divinitate cu o voce deosebită.

„Dumnezeu mi-a dat o voce pentru public. Sper să reuşesc să transmit prin vocea mea această dragoste, această lumină, această emoţie pe care o trăiesc pentru public”, a declarat Lilla Lee.

Baritonul Carlos Almaguer, cel care îl va interpreta rolul lui Scarpia, s-a arătat a fi nerăbdător să afle care va fi regia acestui spectacol.

„Sper că e o regie tradiţională şi sunt bucuros că interpretez această montare. În momentul în care se intervine asupra unei opere tradiţionale cu o interpretare modernă se pierde mult din acest tradiţionalism. Mă bucur să mă aflu la Iaşi, având în vedere că am cântat şi la Timişoara, Cluj sau Bucureşti”, a declarat Carlos Almaguer.

Dirijorul italian Marcello Mottadelli s-a arătat şi el impresionat de frumuseţea Teatrului Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi, care a fost clasat de BBC în topul celor mai frumoase teatre din lume.

„E unul dintre cele mai frumoase teatre din lume. Pe lângă faptul că sala este extraordinară, acest teatru este frumos pentru că funcţionează foarte bine iar funcţionarea unei instituţii începe de la birouri şi până la echipa de conducere. Aici totul funcţionează perfect”, a declarat dirijorul. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Opera Nationala Romana Iasi)