„Oltenii &… Restu’ Lumii”: praz, pastramă şi glume

oltenii-01

Participanţii la Festivalul – Concurs de Umor „Oltenii &… Restu’ Lumii” au fost întâmpinaţi joi, 6 octombrie, la Slatina cu praz şi pastramă la cea de a XXII-a ediţie a evenimentului care se desfăşoară în perioada 6-9 octombrie.

Actorul Ion Dichiseanu (personalitatea festivalului), actorul Andrei Duban, caricaturişti, epigramişti, interpreţi de umor, ansambluri folclorice din judeţul Olt şi din ţară, autorităţi locale, ofiţeri americani din conducerea bazei militare de la Deveselu, precum şi zeci de persoane au trecut joi de ‘vama oltenească’ instituită la podul peste râul Olt de la intrarea în municipiul Slatina numai cu ‘paşaportul de oltean’ şi numai după ce au râs la glumele unor olteni guralivi şi gălăgioşi care plecaseră spre târg cu măgarul şi paporniţele cu praz.

oltenii-02

De la podul peste râul Olt participanţii la festival s-au îndreptat spre Esplanada din centrul civic al municipiului Slatina, unde timp de patru zile vor avea loc spectacole de muzică şi umor. Tot pe Esplanadă are loc şi un târg al meşterilor populari tradiţionali şi târgul producătorilor agroalimentari. Aici vor fi şi ‘Birouri mobile de paşapoarte’, unde caricaturiştii invitaţi la festival ‘pot aplica moaca doritorului pe Paşaportul de Oltean’. La festival sunt amenajate şi mai multe saloane olteneşti de înfrumuseţare, unde caricaturiştii pot realiza rapid portrete.

Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, a declarat că festivalul este reuşit şi are ‘invitaţi de marcă’.

oltenii-03

‘Mă bucur că vremea ne-a lăsat să ţinem această sărbătoare, după cum ştiţi, de trei zile, la noi, la olteni, se anunţă ploi torenţiale şi grindină, şi cu toate acestea iată că vremea a fost frumoasă şi, aşa cum ne-am obişnuit, la început de octombrie, de 22 de ani încoace avem „Oltenii &… Restu’ Lumii”, un festival care reuşeşte să ne pună cel puţin pe harta culturală a României. (…) Eu consider un festival reuşit şi anul acesta avem invitaţi de marcă, suntem onoraţi să fim gazdele lor şi sperăm ca toate cele patru zile să fie de excepţie, aşa cum a fost ziua de astăzi’, a spus Marius Oprescu.

Joi au avut loc expoziţii de caricatură la Garia Artis a Muzeului Judeţean Olt (cu lucrări de Gabriel Bratu şi Costel Pătrăşcan) şi la biblioteca Judeţeană Olt (cu lucările înscrise în concursul naţional de caricatură şi cu lucrări ale artistului Gogu Neagoe). Ansamblurile folclorice invitate la festival au participat la o paradă a portului popular, joi după amiaza.

oltenii-04

În foaierul Centrului Cultural ‘Eugen Ionescu’ a avut loc joi seara vernisajul unei expoziţii de fotografie umoristică, iar în sala de spectacole, în cadrul Galei filmului şi cu regizorul Șerban Marinescu drept invitat special, a fost proiectat filmul ‘Doar cu buletinul la Paris’. Joi seara, pe Esplanadă a fost petrecere cu ansambluri folclorice, un spectacol de umor al Grupului ‘Vouă’ şi un concert al Grupului ‘Alutus’.

Seria de spectacole, târguri, expoziţii, concursuri, proiecţii de filme va continua în fiecare din cele patru zile de festival.

Documentul emblematic pentru festivalul de umor de la Slatina este ‘Paşaportul de Oltean’, un pliant de culoare verde-praz, cu glume despre olteni şi obiceiurile lor, valabil numai în perioada festivalului. Posesorul lui are câteva obligaţii: să participe la Festivalul — Concurs de Umor „Oltenii&…Restu’ Lumii”, să-i placă prazul, zaibărul şi pastrama, să poarte un ecuson cu funcţia primită în festival. Paşaportul expiră duminică seara, însă, potrivit specificaţiilor din document, posesorul „mai rămâne valabil o vreme”.

oltenii-05

Festivalul — Concurs de Umor „Oltenii &… Restu’ Lumii” este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Cultural Olt, în colaborare cu Consiliul Judeţean Olt, Primăria Municipiului Slatina, Consiliul Local al Municipiului Slatina, Școala Populară de Arte şi Meserii Slatina, Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu”, Muzeul Judeţean Olt, Centrul Cultural „Eugen Ionescu” Slatina, Ansamblul Profesionist pentru Promovarea Culturii Tradiţionale ‘Doina Oltului”. (Text si foto: Agerpres)