Olivia de Havilland a jucat în „Pe aripile vântului” şi astăzi împlineşte 100 de ani

Actress Olivia de Havilland

Actriţa Olivia de Havilland, cea mai longevivă din echipa de actori din distribuţia filmului „Pe aripile vântului” (1939), îşi sărbătoreşte la 1 iulie cea de-a o suta aniversare, informează agenţia de presă DPA.

Câştigătoare a premiului Oscar pentru cea mai bună actriţă în anii 1947 şi 1950, Olivia de Havilland este ultima stea în viaţă de sex feminin din epoca de aur a Hollywood-ului.

Aproape toate marile staruri din celebrul film „Pe aripile vântului” au murit de multă vreme. Actorul Clark Gable, care l-a jucat pe elegantul Rhett Butler, a murit acum 55 de ani, actriţa Vivien Leigh, care a interpretat rolul spiritualei Scarlett O’Hara, a murit acum 53 de ani, actorul Leslie Howard, Ashley Wilkes în film, a murit în Al Doilea Război Mondial. Actorul Mickey Kuhn, care a jucat în film rolul copilului Oliviei de Havilland este acum în vârstă de 83 de ani.

Dar, Olivia de Havilland trăieşte şi îşi sărbătoreşte centenarul.

Într-un interviu publicat anul trecut în revista americană ‘Entertainment Weekly’ ea a spus că este minunat să poată păstra vie memoria filmului „Pe aripile vântului”.

Născută la Tokyo din părinţi britanici, Olivia de Havilland s-a mutat în copilărie în California, unde a avut un debut de poveste la Hollywood. Căsătorindu-se în 1955 a doua oară, cu scriitorul francez Pierre Galante, a plecat de la Hollywood la Paris, unde locuieşte şi acum.

Regizorul austriac Max Reinhardt a descoperit-o la vârsta de 19 ani jucând rolul Hermia în „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare. La scurt timp, ea a semnat un contract pe şapte ani cu studiourile Warner Brothers, apărând în filme alături de idolul de capă şi spadă Errol Flynn.

Cei doi au făcut opt filme împreună, între care celebrele în epocă „The Charge of the Light Brigade’ (1936) şi ‘The Adventures of Robin Hood’ (1938).

Faima sa timpurie a avut preţul său, comentează agenţia DPA.

„Nu aş dori un succes peste noapte nimănui”, a spus ea revistei americane ‘Vanity Fair’. „Nu ai prieteni adevăraţi … relaţiile [la studiourile de la Hollywood] erau formale şi adesea competitive”, a explicat Olivia de Havilland.

Filmul ‘Pe aripile vântului’ a fost un succes răsunător, câştigând opt premii Oscar şi aducând câştiguri mai mari decât orice alt film înainte. Ajustate cu rata inflaţiei, aceste câştiguri fac din acest film unul dintre cele cu cele mai mari încasări din toate timpurile.

Ultimele sale roluri majore în filme au fost în ‘The Dark Mirror’ (1946), ‘My Cousin Rachel’ (1952) şi alături de vechea sa prietenă Bette Davis în thrillerul psihologic ‘Hush …Hush Sweet Charlotte’ (1964).

Faimoasă pentru aspectul său tânăr, Olivia de Havilland încă impresionează prin imaginea sa publică. În anul 2003, ea a participat la Los Angeles la a 75-a aniversare a premiilor Oscar, iar în 2008 a acceptat ‘US National Medal for the Arts’ din partea preşedintelui de atunci George W. Bush. În 2009, ea a fost vocea dintr-un film documentar despre terapia prin artă pentru pacienţii bolnavi de Alzheimer.

Olivia de Havilland a declarat în revista ‘Vanity Fair’ că longevitatea ei se datorează celor trei ‘L’ din viaţa sa: ‘love’ (iubire), ‘laughter’ (răsete) şi ‘light’ (lumină).

„Savurez fără îndoială ideea de a fi trăit un secol. Îţi poţi imagina asta ? Ce realizare !”, a exclamat actriţa în publicaţia menţionată. (Text: Agerpres, Foto: AP, Video; youtube.com)