Oliver Norvell Hardy, actor, regizor şi scenarist este cunoscut ca interpretul supraponderalului, „atotştiutorului”, înfumuratului şi arţăgosului Bran din celebru cuplul de comici al istoriei cinematografului, „Stan şi Bran”.
S-a născut la 18 ianuarie 1892 în Harlem, Georgia, şi a fost primul dintre cei cinci copii ai lui Oliver şi ai Emiliei Norvell.
A debutat în lumea artistică în spectacole caracteristice Sudului, prezentate pe vase fluviale. Prima apariţie pe scenă a avut-o la vârsta de opt ani, când a colaborat cu formaţia de muzică „Coburn’s Minstrels”. A continuat să cultive vocea sa plăcută, înscriindu-se la Conservatorul din Atlanta. A urmat liceul „Young Harris” (din 1905) şi Universitatea de Stat din Georgia (din 1912), potrivit cinemagia ro şi oliverhardy.com.
Sora lui, Elisabeth, a fost cea care l-a convins că nu are o fire potrivită pentru o carieră juridică, asupra căreia se hotărâse, şi că ar fi un comediant de succes. S-a angajat la Electric Theater, unde a continuat să cânte şi, în paralel, a devenit membru al grupului „20th Century Four”.
În 1913, s-a mutat în Florida, unde a jucat în piese mărunte şi şi-a luat numele de „Babe”. În urma unui conflict cu o companie cinematografică de aici, a plecat în Australia. Reîntors în SUA, după câţiva ani, a avut numeroase slujbe ca actor şi interpret. S-a angajat la Casa producătoare „Pathé” şi a devenit foarte popular în serialul ”Wallingford”.
Între anii 1918 şi 1925 a lucrat la „Vitagraph” ca actor dar şi ca regizor de scurtmetraje – interpretate de Larry Semon. În 1925, angajat fiind la „Hal Roach”, l-a cunoscut pe Stan Laurel şi au format celebrul cuplu. Turnarea filmului „Duck Soup”, în 1927, cu Oliver Hardy şi Stan Laurel în roluri principale, a reprezentat pentru regizorii Hal Roach şi Leo McCarey revelaţia echipei ce avea să cucerească imediat inimile publicului. În 1929 comicii aveau deja un „palmares” de 13 filme.
Personajul lui Bran era conceput după legea complementarităţii în raport cu Stan cel slab, docil, prostănac, ţapul ispăşitor al iniţiativelor dezastruoase ale partenerului său. Bran a fost „mintea limpede” a perechii cinematografice, iar aventurile lor comice, de o extremă simplitate, sunt de fapt o înlănţuire de gaguri catastrofice, în care cuvintele contează mai puţin, hazul derivând în principal din situaţiile imposibile în care intră cei doi.
Fraza legendară „This is another nice mess you’ve gotten me into! (Asta e o altă încurcătură în care m-ai băgat)” simbolizează relaţia celor două personaje care devin, din cei mai buni prieteni, nişte nesuferiţi care se şicanează tot timpul. Hardy şi Laurel nu puteau realiza individual ceea ce au făcut împreună, aşa cum menţionează cinemagia.ro.
Oliver Hardy a apărut în peste 400 de filme, dintre care, în peste 100, alături de partenerul său Stan Laurel. Printre reuşitele lor se numără: 1927 – „Supa de raţă”; 1929 – „O zi ideală”, „Stan şi Bran vânzători de brazi”, „Dublă năzbâtie”, „Sos comic”; 1930 – „Dragoste de ţigan”; 1931 – „Stan şi Bran escroci”; 1932 – „Cutia cu muzică”, „Spitalul districtual”; 1933 – „Patrula de noapte”, „Fra Diavolo”, „Persoane ocupate”; 1934 – „Pa şi la revedere!”; „Stan şi Bran în Țara minunilor”; 1935 – „Dinte pentru dinte”, „Stan şi Bran ţigani”; 1936 – „Stan şi Bran gemeni”; 1937 – „Stan şi Bran şi testamentul”; 1939 – „Stan şi Bran aviatori”; 1940 – „Stan şi Bran studenţi la Oxford”; 1942 – „Stan şi Bran scamatori”; 1943 – „Maeştrii de dans”; 1945 – „Stan şi Bran toreadori”; 1952 – „Utopia”.
În timpul filmărilor Hardy, pasionat de golf, obişnuia să instaleze un miniteren de golf lângă platourile de filmare, unde se retrăgea în fiecare pauză. Stan glumea, într-un interviu, pe seama acestei pasiuni, spunând că golful este singurul „obicei prost” pe care prietenul său îl are.
Cei doi comici au avut două apariţii de televiziune live: în 1953, în timpul show-lui „Face the Music” la televiziunea BBC; în 1954, la NBC This Is Your Life. De asemenea, au apărut într-un insert filmat pentru emisiunea BBC-TV This Is Hall Muzica în 1955, apariţia lor publică finală împreună.
În 1951, pe când filma pentru „Utopia” lui Hardy i s-au agravat problemele cu greutatea. Complexat că era prea gras, în 1956 a ţinut o dietă drastică şi prelungită ce avea să îi aducă moartea. A suferit mai multe operaţii, în urma cărora şi-a pierdut vocea, iar la 14 septembrie 1956, a intrat în comă, din care nu şi-a mai revenit.
După ce ani de-a rândul şi-a făcut spectatorii să râdă interpretul lui Bran, Oliver Hardy a murit la 7 august 1957, în California la vârsta de 65 de ani. Actorul a fost căsătorit de trei ori, cu Madelyn Saloshin (1913-1921), Myrtle Reeves (1921-1937), Virginia Lucille Jones (1940-1957), însă nu a avut niciun moştenitor.
Pentru inovaţiile aduse lumii cinematografice ca pionieri ai comediei, filmografia celor doi a fost premiată, post-mortem, în 1960, cu Oscar. În fiecare an, în luna octombrie, în Harlem, oraşul natal al celui ce a fost Bran, are loc festivalul „Oliver Hardy”. (Text: Agerpres, Foto: alchetron.com, Video: youtube.com)