Ochelari originali propuşi de elevi pentru vizionarea eclipsei de Soare

ochelari-speciali-eclipsa-01

Cel puţin o sută de perechi de ochelari vor fi distribuiţi gratuit elevilor de la Colegiul Naţional de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara pentru ca eclipsa parţială de Soare, de vineri (20 martie 2015), să poată fi observată în siguranţă.

Sunt ochelari confecţionaţi în cadrul cercului de fizică, după o metodă simplă, ştiinţifică totuşi, cu nişte costuri extrem de mici. Materia primă o reprezintă banala folie metalizată pe care florăresele o utilizează atunci când ambalează buchetele de flori, iar pentru rame copiii au folosit bucăţi de carton pe care le-au decupat cu foarfeca.

Ne-am pregătit cu ochelari speciali, pentru protecţia ochilor, confecţionaţi aici, în regim de voluntariat, de către elevii noştri. Se pun două sau trei straturi de folie metalizată, în aşa fel încât lumina Soarelui să fie filtrată cam de 10.000 de ori cantitatea de lumină ce pătrunde în ochi. Se va vedea atunci în condiţii de siguranţă. Vom distribui ochelarii în ziua eclipsei, oricui are nevoie”, spune profesorul Mircea Nistor, coordonatorul cercului de fizică.

El atrage atenţia că ochelarii de protecţie sunt absolut necesari pentru că lumina Soarelui este mult prea intensă faţă ce ceea ce poate suporta ochiul. „Chiar dacă nu creează o senzaţie de durere, retina este arsă acolo unde se focalizează imaginea Soarelui, chiar şi după o clipă de privit”, explică profesorul Nistor.

Varianta propusă de elevii de la Colegiul „Traian Lalescu” este cea mai ieftină, însă cei care doresc pot folosi şi filtrele de la un aparat de sudură sau ochelarii vechi – dacă-i mai avem – de la eclipsa totală de Soare din anul 1999.

ochelari-speciali-eclipsa-02

Mihai Damian este unul dintre elevii care frecventează cercul de fizică coordonat de profesorul Mircea Nistor.

„Am confecţionat în jur de o sută de ochelari pe care-i vom distribui gratuit celor care vor veni să vadă eclipsa alături de noi. Avem pregătite şi telescoape, numai să vină lumea şi să ne bucurăm împreună de acest fenomen. Telescoapele au filtre speciale cu un strat de argint pentru ca lumina Soarelui să nu dăuneze ochiului”, spune Mihai, care va vedea, pentru prima dată în viaţa lui, o eclipsă de Soare.

Colegul său, Răzvan Vârtan, aflat şi el la prima eclipsă de soare, ţine să risipească „poveştile” care circulă pe tema acestui eveniment.

„Important este ca lumea să nu dea crezare unor oameni care se ocupă de pseudo-ştiinţă. În afară de riscurile ştiinţifice cunoscute, cum ar fi pericolul de ardere a retinei dacă privim Soarele fără ochelari speciali de protecţie, nu trebuie să credem că vin extratereştrii sau vine cineva şi muşcă din Soare. Nu se întâmplă niciun fenomen paranormal. Totul este ştiinţă”, ne asigură Răzvan.

Cei care vor dori să vadă eclipsa parţială de Soare împreună cu elevii de la Colegiul Naţional de Informatică „Traian Lalescu” trebuie să ştie că fenomenul va debuta la Hunedoara începând cu ora 10:41. Momentul de maxim al eclipsei va fi, la Hunedoara, la ora 11:53, când discul solar va fi acoperit în proporţie de 50%.

Finalul eclipsei va fi ora 13:02. Cei interesaţi vor putea face observaţii prin mai multe telescoape prevăzute cu filtre profesionale. „Avem şi o cameră de astrofotografie cu ajutorul căreia vom filma totul, numai vremea să fie bună”, conchide profesorul Nistor. (Text si foto: Agerpres)