Obligarea angajatelor să poarte tocuri este ilegală

Companiile din Marea Britanie care îşi forţează angajatele să poarte tocuri înalte şi să se machieze încalcă legea, a anunţat miercuri, 25 ianuarie, o comisie parlamentară, informează DPA şi Reuters.

Peste 150.000 de persoane au semnat o petiţie împotriva codurilor vestimentare de la locul de muncă ce sunt considerate ”depăşite şi sexiste”, demers iniţiat de o recepţioneră din Londra care a fost trimisă acasă de angajator pentru că a refuzat să poarte tocuri înalte. Petiţia a determinat Comisia pentru drepturile femeilor şi egalitatea de gen să investigheze această chestiune.

În timpul orelor de program trebuie să purtaţi în permanenţă pantofi cu tocuri între 5 şi 10 centimetri înălţime, machiaj şi dres transparent. Acestea sunt câteva dintre regulile stipulate în codul vestimentar impus de compania pentru care lucra londoneza Nicola Thorp. După ce aceasta a refuzat să se prezinte într-o dimineaţă la serviciu purtând pantofi cu tocuri înalte, ea a fost trimisă acasă fără a fi plătită, potrivit Reuters.

Petiţia lui Thorp, în vârstă de 27 de ani, a adunat 152.420 de semnături, iar demersul său a devenit un subiect naţional ce a condus la o dezbatere în rândul legiuitorilor pe tema codurilor vestimentare aplicate de către angajatori în Marea Britanie.

Legiuitorii au înfiinţat un forum online care a funcţionat timp de o săptămână, în luna iunie a anului trecut, iar 730 de persoane şi-au povestit astfel întâmplările prin care au trecut. Printre aceste cazuri s-au număr şi cele ale unor femei care au fost obligate de angajatori să-şi vopsească părul blond sau să poarte ţinute sumare.

Potrivit raportului prezentat miercuri, s-a constatat că astfel de reguli sexiste sunt răspândite în anumite domenii din Marea Britanie în care angajatele sunt forţate deseori să poarte tocuri înalte la locul de muncă unde îşi petrec multe ore stând în picioare, practică ce le cauzează dureri şi probleme de sănătate.

”Poate că acest lucru a pornit de la o pereche de pantofi cu toc, însă ceea ce iese la suprafaţă cu privire la discriminarea de la locul de muncă în Marea Britanie este vital”, a declarat Thorp pe marginea raportului, potrivit Reuters.

În conformitate cu legislaţia din Marea Britanie — Legea Egalităţii din 2010, care interzice o astfel de discriminare de gen — codurile vestimentare impuse de companii trebuie să impună aceleaşi cerinţe femeilor şi bărbaţilor, însă, potrivit legiuitorilor, încălcarea acestei prevederi este o practică larg răspândită în sectoare precum cel hotelier, turistic, al agenţiilor de recrutare sau în vânzări.

Simon Pratt, directorul executiv al companiei Portico, la care era angajată Nicola Thorp la momentul iniţierii petiţiei, a declarat comisiei că nu a crezut că regulile impuse angajatelor în cadrul codului, care a fost ulterior modificat, erau ilegale.

Potrivit raportului, femeile cele mai afectate de codurile vestimentare discriminatorii sunt cu precădere cele tinere şi care ocupă locuri de muncă cu remuneraţie mică şi contracte de muncă precare, ceea ce le îngreunează un eventual demers de contestare a practicilor companiilor în care activează.

Pentru raportul prezentat miercuri, comisia a luat în considerare şi dovezile medicale potrivit cărora purtarea tocurilor înalte pentru perioade mari de timp poate duce la probleme de sănătate şi dureri cronice, dar şi la creşterea riscului de accidente la locul de muncă, precizează DPA.

Ca urmare, se cere revizuirea legislaţiei, emiterea unor eventuale amendamente, promovarea unor campanii de conştientizare având ca ţintă companiile, angajaţii şi studenţii, dar şi înăsprirea amenzilor aplicate angajatorilor care încalcă legea împotriva discriminării. (Text: Agerpres, Foto: bbc.co.uk)