Obiecte rare de criptografie vor fi expuse la Muzeul Judeţean Buzău

masina-EnigmaMaşina de cifrat Enigma, un manual de criptologie militară şi un set de sigilii din bronz destinat secretizării ordinelor militare vor fi expuse în curând la Muzeul Judeţean Buzău.

„Maşina de cifrat Enigma are o istorie tumultoasă, iar exponatul face parte dintr-o colecţie privată şi va fi expusă în cadrul expoziţiei temporare Armata a 2-a Centenar care va fi deschisă pe 17 august a.c. la Muzeului Judeţean Buzău. Obiectul este de producţie germană, a fost folosit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi se pare că ar fi o captură de război a armatei române”, a declarat şeful secţiei Istorie a instituţiei, Mădălina Oprea.

Potrivit sursei citate, Maşina Enigma, model M 2-3, era folosită de către armata germană pentru criptarea ordinelor militare transmise între elementele combatante de pe front.

„După capturarea unui exemplar de către armata britanică, s-a reuşit decriptarea mesajelor cifrate care erau transmise pe front de către germani, iar marile decizii strategice ale celui de-al Doilea Război Mondial din tabăra aliată, cum ar fi Bătălia din Creta, Bătălia Atlanticului, au fost luate pornind de la informaţiile obţinute prin intermediul acestor interceptări şi decodificări de mesaje ale inamicului”, a mai declarat sursa citată.

Maşina de criptat expusă în premieră la Buzău numită Enigma are 3 rotoare şi a fost fabricată începând cu anul 1930 şi până la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

„Fiecare literă tastată pe acest aparat Enigma era convertită aleatoriu într-o altă literă a alfabetului. Aleatorismul şi, de aici, rezistenţa criptografică realizată de maşină se obţinea prin utilizarea rotoarelor care permiteau ca la tastări succesive ale aceleiaşi litere să se obţină o altă ‘literă rezultantă’ şi, în final, mesaj cifrat„, a precizat Mădălina Oprea.

Aceasta a mai spus că, în cadrul acestei expoziţii, vor mai fi expuse obiecte rare de sigilografie — un set de sigilii din bronz cu piese reversibile din anii ’50, un încălzitor de campanie de producţie germană din anii 1940, precum şi un manual de criptografie militară. (Text si foto: Agerpres)