Oamenii trebuie să devină cyborgi pentru a rămâne relevanţi în era inteligenţei artificiale

Oamenii trebuie să devină cyborgi dacă vor să rămână relevanţi într-un viitor dominat de inteligenţa artificială (AI).

Acesta a fost cel mai recent avertisment făcut de antreprenorul şi programatorul miliardar Elon Musk la un mare eveniment desfăşurat la Dubai, relatează The Guardian.

Vizionar capricios pentru unii, personaj „şocant” pentru alţii, americano-canadianul de origine sud-africană Elon Musk, nu lasă pe nimeni indiferent. Patron, între altele, al companiilor Tesla şi SpaceX, miliardarul în vârstă de 45 de ani aruncă o privire în viitorul nostru, care în viziunea lui nu arată deloc reconfortant.

În ultimul său discurs pronunţat la World Government Summit din Dubai, la 13 februarie, aproape lansează un ultimatum: dacă omul nu poate bate maşina, cel mai bine este să devină una.

Musk a susţinut că, întrucât inteligenţa artificială devine mai sofisticată, aceasta va conduce la şomaj în masă.

„Vor fi tot mai puţine locuri de muncă pe care un robot să nu le poată face mai bine” decât omul, a declarat el la World Government Summit.

„Inteligenţa artificială ar putea eradica umanitatea, şi asta mai repede decât am putea crede. Este o situaţie periculoasă”, a avertizat Elon Musk în faţa a peste 4.000 de persoane.

Nu este prima dată când Musk vorbeşte despre nevoia oamenilor de a evolua, aceasta fiind o temă constantă a discuţiilor sale cu privire la modul în care societatea să poată facă faţă ameninţării perturbatoare a AI.

Dacă oamenii doresc să continue să adauge valoare economiei, ei trebuie să-şi crească abilităţile printr-o „simbioză a inteligenţei umane şi a celei artificiale”.

Dacă nu reuşim să facem acest lucru, vom risca să devenim „pisici de casă” ale inteligenţei artificiale, a avertizat Elon Musk, care a iniţiat proiectul Hyperloop (sistem de transport ultrarapid) şi i-a inspirat pe scenariştii filmului ştiinţifico-fantastic Iron Man.

Musk spune că lucrează la o ”dantelă neuronală” injectabilă, asemenea unei plase, care se potriveşte pe creier pentru a-i da capacităţi de calcul digitale.

Până în prezent, interfeţe creier-calculator au fost utilizate pentru sarcini relativ simple, în principal, pentru a restabili controlul motor pentru pacienţii paralizaţi şi pentru a permite comunicarea pentru pacienţii complet paralizaţi cu leziuni cerebrale care îi împiedică să comunice verbal sau prin gesturi, aminteşte The Guardian. (Text: Agerpres, Foto: television.telerama.fr)