O zi cu jocuri de război pe Marea Neagră

jocuri-razboi-Marea-Neagra-02

Aproximativ o mie de marinari militari români şi francezi, şapte bastimente navale de diferite categorii şi clase, dislocate pe mare undeva la 60 de mile maritime în larg, două elicoptere şi alte două avioane de vânătoare, plus un distrugător francez, o secţie de rachete navale şi o companie de luptă împotriva armelor chimice, radiologice şi bacteriologice – dispuse în raionul de operare, scafandri militari şi ambarcaţiuni de intervenţie, cam asta înseamnă o zi obişnuită de exerciţii tactice cu trageri de luptă pentru Gruparea Navala Operaţională a Comandamentului Flotei, din structura Statului Major al Forţelor Navale.

*** ‘Când este pace în lume, un om de bine îşi ţine sabia alături de el’, Sun Tzu — Arta războiului

Puţini oameni ştiu că orice dimineaţă de luni, ce debutează adesea anost pentru majoritatea oamenilor, sub semnul cotidienei rutine citadine, poate face oricând diferenţa dintre existenţă şi non-existenţă; dar pentru ca pericolul să nu fie real, zilnic stau de strajă la fruntariile maritime ale ţării peste 2.000 de militari din diferite structuri ale Forţelor Navale Române.

Astfel i-am cunoscut, într-o dimineaţă de mai şi pe marinarii din echipajul Fregatei Regina Maria, navă componentă a Grupării Navale Operative din structura Comandamentului Flotei, alături de care am participat timp de o zi la un exerciţiu uzual de lupta tip PASSEX, organizat şi desfăşurat în compania Fregatei Jean Bart, după o escală a navei franceze în Portul Constanţa.

*** ‘Când nu-ţi cunoşti inamicul, dar te cunoşti pe tine însuţi, şansele tale de victorie sau de înfrângere sunt egale’, Sun Tzu — Arta războiului

La scurt timp după îmbarcare, în zorii zilei, când viaţa oraşului şi a portului de-abia începe să vibreze, echipa de pe cheu eliberează parâmele care ţin nava captiva la ţărm. Pe punţi, marinarii de la posturi încep manevra de plecare. La catarg este arborată marca comandantului Grupării Navale, comandorul Ion Condur, locţiitor al Șefului Comandamentului Flotei. Pe platoul de pe cheul danei militare o grupă de militari, printre care-l remarc pe Comandantul Flotei, contraamiral de flotilă Dănuţ Căpăţână, salută nava ce părăseşte ţărmul. Comandantul navei, comandorul Marian Ciobotaru transmite prin gigafon comenzile de manevră … Se aude sacadat, repetitiv: … maşina…cârma … inerţia … virează babord 10 grade … bine aşa … tot înainte…

Silueta navei, mare şi graţioasă, se insinuează printr-un abur uşor de aer ceţos. Fregata trece de farul verde, apoi continuă pe pasa de ieşire către şenal, când torsul molcom al turbinelor, uşor turate, este acoperit strident de apelul reprodus metalic de gigafonul din comanda de navigaţie. Mitraliorii sunt chemaţi la posturile de luptă; suntem atacaţi de pe apă!

‘Este primul dintr-o serie de alte opt exerciţii de luptă, planificate a se desfăşura în prima zi a aplicaţiei de tip FRONTEX, ce are incluse şi trageri de luptă’, lămureşte lucrurile, comandorul Ion Condur, un munte-de-om, ce scrutează orizontul fără binoclu, de pe tribordul punţii de comandă. Apoi, are amabilitatea să-mi prezinte întregul exerciţiu chiar în camera de comandă, aşa cum îl ştie în amănunt şi cu suspansuri doar echipa de planificare.

jocuri-razboi-Marea-Neagra-01

‘Este un exerciţiu complex pe care-l facem pentru antrenament ori de câte ori avem în vizită câte o navă parteneră din NATO şi putem să exersăm toate rolurile şi funcţionalităţile navelor din cadrul Grupării Navale Operaţionale. Astfel, în structura acestui exerciţiu, ce se derulează timp de trei zile, în perioada 23-25 mai, am inclus exerciţii secvenţiale de protecţie a forţei, aşa cum a fost cazul mai devreme, când s-a presupus ca Fregata Regina Maria a fost atacată de ambarcaţiuni pirat, iar echipajul a ripostat cu mitralierele de 7,62 mm, dar şi exerciţii de traversare printr-un canal dragat în barajul de mine, de apărare atiaeriană, de vitalitate a navei, de luptă împotriva navelor de suprafaţă şi trageri cu tunul de 76 mm, un exerciţiu de inserţie în rapel al forţelor pentru operaţiuni speciale, lansate din elicopterul Puma Naval şi, evident, exerciţiul de luptă antisubmarin.

Cu alte cuvinte verificăm toate componentele operaţionale afectate acum Grupării Navale 16.01; fregatele Mărăşeşti şi Regina Maria, două nave purtătoare de rachete (NPR 188 şi NPR 189) — Pescăruşul şi Lăstunul, Corveta contraamiral Horia Măcelariu (265) şi dragoarele maritime (DM 29 şi DM 30) Lt. Dimitrie Nicolescu şi Slt. Alexandru Axente. Și, pentru ca exerciţiul să aibă un grad cât mai mare de complexitate, am implicat în scenariu şi situaţii ce necesită dislocarea pe uscat, undeva în zona Pădurii Hagieni, a unei Secţii de Rachete Navale şi a unei companii de luptă împotriva armelor chimice, bacteriologice şi radiologice, elicopterul Puma Naval, de pe fregata noastră şi un Alouette — de pe fregata franceză, plus două avioane de vânătoare Mig 21 LanceR, de la Baza 86 Aeriană Borcea, pentru simularea atacului şi apărării antiaeriene.

În total, aproximativ 1.000 de militari, patru aparte de zbor, şapte nave de război româneşti şi una franceză, cu toţii testând capacitatea operaţională a navelor, echipamentelor şi armamentului din dotare, dar şi pentru a stimula creşterea nivelului de pregătire a militarilor şi a interoperabilităţii dintre forţele aliate. Efortul pentru pregătirea şi planificarea acestui exerciţiu de antrenament pe mare s-a întins pe o perioadă de 45 de zile. Au fost trei şedinţe de planificare şi la final vom avea şi o analiză detaliată. Uneori însă, aşa cum se pare că va fi cazul şi la acest exerciţiu, este posibil sa avem şi ceva activitate în plus, care să ne stimuleze atenţia, dacă vecinii noştri au curiozitatea să vadă cum ne mişcăm pe mare’, a declarat comandorul Condur.

jocuri-razboi-Marea-Neagra-03

*** ‘Arată ca eşti slab când eşti puternic şi că eşti puternic când eşti slab’, Sun Tzu — Arta războiului

După mai multe ore de la ieşirea din port, pe când Fregata Regina Maria încă naviga în limita apelor teritoriale ale României, undeva la orizont se profilează o mică siluetă navală cenuşie, asemeni unui cargou de mărfuri generale. Ofiţerii din comandă schimbă câteva expresii bombănite şi un gest, două, piezişe ce-mi stârnesc curiozitatea să înţeleg care-i cauza ‘disconfortului’ general. Aflu că au apărut la orizont vecinii noştri din nord-est, după cum prevăzuse comandantul Grupării Navale. Este o nava rusească de spionaj şi cercetare militară radio-electronică din aşa zisa clasă MoMA, cu indicativ de bordaj AGI, ce naviga acum sub numele Ekvator şi care monitorizează întreaga activitate în zonă şi evident exerciţiul nostru.

Comandorul Condur îmi explică: ‘Cercetarea noastră ne-a pus în temă şi ştiam despre prezenţa ei, dar şi despre două submarine din Flota Mării Negre, din clasa Kilo, care au ieşit în patrulare de când a traversat Bosforul, Fregata Jean Bart. Ei cu ale lor, noi cu ale noastre, atâta vreme cât ne respectam şi nu interferăm, pe mare este loc pentru toţi. Ei monitorizează acţiunile noastre, dar şi noi le observăm astfel capacitatea de alarmare. Acesta este cel de-al treilea exerciţiu din acest an al Grupării 16.01, constituită pe o perioadă de şase luni, dar mai urmează unul similar cu un distrugător american, cred că ‘Porter’, după care, în iulie participăm la exerciţiul NATO — Sea Shields, ce se va desfăşura la Constanţa cu implicarea unor efective din Turcia, Bulgaria, Ucraina şi posibil a grupării NATO SNMG2′.

La lăsarea serii, după ce s-a încheiat şi exerciţiul de inserţie prin coborârea în rapel la pupa fregatei a forţelor pentru operaţii speciale de la bordul elicopterului, am părăsit nava la bordul unei ambarcaţiuni de desantare din clasa Fulgerul, a Divizionului de Forţe pentru Operaţii Speciale.

Fregata Regina Maria a rămas însă pe mare spre a începe lunga noapte de patrulare pentru o vânătoare reală sau imaginară de submarine, astfel ca veghea echipajului şi a celor din Forţele Navale Române sa fie pavăză ţării, chiar şi într-un-un exerciţiu uzual. (Text si foto: Agerpres)