O vază de 7 milioane euro

vaza-chinezeascaO vază simplă chinezească, fabricată în urmă cu 800 de ani, ar putea fi vândută pentru suma de 60 milioane de dolari Hong Kong (6,9 milioane de euro), atunci când va fi scoasă la licitaţie în luna aprilie, la Hong Kong. 

Vaza octogonală de culoare albastră, cu o înălţime de 20 de centimetri, a fost realizată în timpul dinastiei Song de Sud, care a condus sudul Chinei între anii 1127 şi 1279.

În pofida simplităţii sale, piesa se bucură de o mare popularitate, a indicat casa de licitaţii Sotheby’s. Vaza figurează printre obiectele de porţelan realizate special pentru curtea imperială, o colecţie cunoscută sub numele de „guan yao” („porţelanuri oficiale”).

Obiectul provine din aceeaşi colecţie cu un bol de porţelan realizat în aceeaşi perioadă, care s-a vândut cu aproape 27 de milioane de dolari la Sotheby’s în aprilie 2012 – un record pentru un porţelan din dinastia Song.

Anul trecut, un miliardar chinez a plătit 36,05 milioane de dolari pentru un mic bol din dinastia Ming. Vaza din perioada dinastiei Song de Sud va face parte din licitaţia de primăvară a obiectelor de artă chinezeşti organizată de Sotheby’s, care va debuta la 7 aprilie. (Text: Agerpres, Foto: Reuters)