O treime din populaţia globului va fi afectată de o penurie de apă dulce

apa

Dacă toată lumea ar adopta modul de alimentaţie american, planeta ar intra rapid în criză de apă dulce – este una din afirmaţiile dintr-un raport care conţine previziuni ale conducerii companiei Nestle în privinţa resurselor mondiale de apă, scrie slate.fr.

În raportul secret realizat în 2009 şi intitulat „Tur de orizont cu Nestle: Uitaţi criza financiară mondială, lumea va duce lipsă de apă dulce”, conducerea gigantului agroalimentar american îşi exprimă îngrijorarea faţă de potenţialele penurii. Parte din informaţiile divulgate de Wikileaks, documentul a fost publicat mai întâi de Reveal, site-ul ONG-ului Center for Investigative Reporting, şi în această săptămână în revista Mother Jones.

În privinţa resurselor, planeta s-a înscris, potrivit Nestle, pe un drum „potenţial catastrofal”. Cauza îngrijorării o constituie îndeosebi imensa producţie mondială de carne, mare consumatoare de apă. În plus faţă de consumul semnificativ din Europa şi Statele Unite, cererea de carne de vită, pui şi porc înregistrează o creştere rapidă în ţări precum China şi India.

„Nestle apreciază că o treime din populaţia globului va fi afectată de o penurie de apă dulce până în 2025, situaţia urmând să devină apoi şi mai gravă şi potenţial catastrofală până în 2050″, menţionează raportul. Straturile acvifere subterane sunt pe cale să se golească în regiuni extinse din lume, iar problema va fi mai severă în Orientul Mijlociu, nordul Indiei şi al Chinei şi vestul Statelor Unite. Conform Nestle, apa este suficientă pentru toată populaţia globului, cu condiţia să se adopte un regim alimentar mai puţin axat pe carne, începând din Statele Unite. „Actualul regim alimentar american este de 3.600 de calorii pe zi, cu un consum semnificativ de carne. Dacă toată lumea ar adopta acest standard, resursele mondiale de apă dulce s-ar epuiza la o populaţie de 6 miliarde de persoane, cifră pe care pământenii au atins-o în anul 2000″, afirmă Nestle.

Problema se agravează însă prin evoluţia regimurilor alimentare în lume şi creşterea populaţiei mondiale, care ar putea ajunge la 9 miliarde în 2050.

„Este clar că actualele regimuri pe bază de carne din ţările dezvoltate şi modurile de utilizare a apei nu asigură un proiect pentru viitorul planetei„, compania multinaţională propunând patru soluţii în acest sens: crearea unei pieţe virtuale a apei, eliminarea subvenţiilor pentru biocarburanţi, adoptarea mai multor OMG pentru cultivarea plantelor rezistente la lipsa apei şi liberalizarea comerţului agricol mondial.

Un membru al conducerii Nestle recunoaşte că aceste strategii sunt „controversate din punct de vedere politic”, aşa încât compania alege să rămână discretă şi să nu lanseze alarme clare pentru consumatori.

„Sensibilă la imaginea ei publică, Nestle dezbate cu discreţie soluţii şi încearcă să nu impună…Compania evită cu grijă confruntările şi polemicile, preferând să îşi influenţeze publicul discret”, încheie Nestle. (Text: Agerpres, Foto: en.wikipedia.org)