O tehnică revoluţionară ar putea reda vederea a milioane de persoane

oftalmolog

O echipă de oameni de ştiinţă australieni a dezvoltat o nouă metodă pentru reconstituirea corneei unui pacient care suferea de o boală degenerativă a ochiului. Testele clinice ar putea fi lansate în cursul anului viitor, relatează metronews.fr.

De câţiva ani cercetările avansează cu paşi mari în oftalmologie. În afară de implanturile retiniene, cercetătorii mizează pe grefe de celule stem pentru înlocuirea celulelor retinelor degradate. Cercetătorii australieni au găsit poate o metodă care ar putea funcţiona şi cu ajutorul căreia ar putea fi tratate boli ca degenerescenţa maculară legată de vârstă (DMLA), retinita pigmentară sau distrofia maculară.

Tehnica constă în reconstituirea corneei pornind de la celule stem prelevate din ochii pacienţilor. Oamenii de ştiinţă prelevează astfel un eşantion de celule din corneea pacientului, le cultivă în laborator pe o peliculă adaptată şi apoi le grefează pe ochiul afectat.

„Pelicula de tip hidrogel pe care am dezvoltat-o ne permite să creăm un strat de celule suplimentar în laborator”, a spus într-un comunicat profesorul Berkay Ozcelik, unul din autorii studiului. Pelicula poate fi apoi implantată pe suprafaţa interioară a corneei a pacientului printr-o mică incizie, membrana ajunsă opacă din cauza bolii redevenind apoi transparentă.

Ingredientul miracol al metodei este o peliculă de tip hidrogel mai subţire decât un fir de păr (50 de micrometri) care se resoarbe în mod natural după două luni, când ochiul devine din nou umed şi transparent.

„Compuşii nu creează probleme nedorite şi ajută ţesuturile să se regenereze”, afirmă Ozcelik pe site-ul american ABC.

„Celălalt avantaj al tehnicii noastre este că putem regenera şi creşte numărul de celule al unui donator, altul decât pacientul însuşi”, a adăugat cercetătorul, susţinând că o singură cultură ar putea asigura tratamentul pentru mai mult de 20 de pacienţi.

Deocamdată au fost făcute teste pe oi, un test clinic pe oameni fiind în pregătire şi putând fi efectuat anul viitor. Dacă metoda va funcţiona, pelicula tip hidrogel ar putea revoluţiona tratarea bolilor oculare.

„Credem că tehnica noastră dă rezultate mai bune decât transplantul de cornee donată”, explică Berkay Ozcelik.

Metoda ar putea îmbunătăţi viaţa zilnică a circa 10 milioane de persoane din lumea întreagă care suferă în prezent de o boală oculară. Chirurgia constituie un mijloc eficient de tratare a corneei, însă toate ţările duc lipsă de organe pentru transplant. De aici importanţa găsirii unor metode alternative, încheie metronews.fr.(Text: Agerpres, Foto: tophealthsites.net)