Fostul prim-ministru conservator Alexandru Marghiloman (1854-1925), gazda preferată a familiei regale, a fost un mare iubitor de gastronomie şi de mese fastuoase, acesta fiind autorul celebrei marghilomane, cafeaua cu rom.
Mare proprietar de terenuri agricole, Alexandru Marghiloman păstra tradiţia boierească a meselor bogate cu mâncăruri gătite de maeştri bucătari străini, dar cu legume şi zarzavaturi din grădina proprie.
„Masa lui Marghiloman şi vinurile sale erau vestite”, scrie Constantin Argetoianu în memoriile sale. „Conu Alecu”, cum era alintat amfitrionul, a găzduit în casele sale din Capitală semnarea păcii de la Bucureşti din anul 1913. „Pentru noi, musafirii, mai ales pentru cei care ca mine făceau cinste bucatelor alese, era o adevărată desfătare”, consemnează Constantin Argetoianu.
Iată însă că într-o zi meniurile atent întocmite, realizate de maeştri ai bucătăriei franceze, au fost întrerupte. „Pe când se afla la vânătoare pe domeniul său din judeţul Buzău, valetul a aprins spirtiera, dar a constatat că uitase să ia apă. Fire întreprinzătoare, conu Alecu nu l-a certat pe omul său de încredere, ci i-a cerut să pună în ibric rom de Jamaica în loc de apă”, susţine scriitorul Nicolae Peneş, autorul unei lucrări premiate de Academia Română, „Lordul Valah”.
Nicolae Peneş a mai declarat că „această cafea a plăcut atât de mult invitaţilor săi vânători încât autorul s-a simţit dator să perfecţioneze reţeta”. „Se spune că marghilomana, cum se numea în epocă, fiartă la foc mic în nisip sau pe cărbuni, cu rom de Jamaica sau cu coniac, a devenit foarte cunoscută. Cafeaua Marghiloman se servea doar la marile localuri din Capitală”.
Scriitorul Nicolae Peneş mai susţine că a băut această cafea recent la o şedinţă a Jockey Club. „Restaurarea Conacului Marghiloman din Buzău se va încheia anul acesta şi acest lucru va da posibilitatea reluării acestei savuroase cafele”, a mai spus scriitorul buzoian. (Text: Agerpres, Foto: casaboltarece.files.wordpress.com)