O nouă teorie privind motivul pentru care Van Gogh şi-a tăiat urechea

van-gogh

În Ajunul Crăciunului, în 1888, într-o seară rece de duminică, în oraşul francez Arles, Vincent Van Gogh a luat briciul pe care îl ţinea pe micuţa masă de toaletă şi şi-a tăiat lobul urechii stângi.

De ce? Nimeni nu ştie. Unele dintre cele mai populare teorii includ nebunia, probleme cauzate de consumul de alcool, o dispută acerbă cu artistul şi prietenul său Paul Gauguin şi dorinţa de a fi alinat de mama lui. La mai bine de un secol, acest eveniment este încă unul dintre cele mai dezbătute din viaţa celebrului artist olandez. Totuşi, o nouă carte sugerează o altă posibilitate, informează CNN.

În cartea sa ”Studio of the South: Van Gogh in Provence”, expertul britanic în artă Martin Bailey scrie că Van Gogh a suferit o depresie şi s-a automutilat după ce a primit o scrisoare prin care era informat că fratele său, Theo, se căsătorea.

”Frica a fost cea care a declanşat depresia”, a declarat Bailey într-un interviu pentru CNN. ”Frica de a fi abandonat atât pe plan emoţional cât şi financiar”, a explicat acesta.

Unii istorici au respins această teorie spunând că artistul ar fi aflat de logodna fratelui său cu mult timp înainte de episodul cu urechea. Însă Bailey nu este de acord.

”Nu avem acea scrisoare, dar într-o altă epistolă pe care Van Gogh o trimite în ianuarie menţionează că a primit bani de la fratele său la 23 decembrie”, spune Bailey care crede că această sumă a venit odată cu vestea despre logodna lui Theo cu dealerul de artă Jo Bonger.

”Ceea ce a scăpat atenţiei specialiştilor în Van Gogh este faptul că logodnica a primit o telegramă de felicitare la 23 decembrie de la fratele mai mare al acesteia, Henry”, a declarat Bailey adăugând că Theo îi scrisese mamei sale cu două zile mai înainte pentru a-i aduce la cunoştinţă vestea şi că în mod sigur a vrut să o împărtăşească şi fratelui său.

Van Gogh şi Theo erau apropiaţi, iar artistul aflat în dificultate financiară se baza pe ajutorul financiar al fratelui său.

”La un nivel mai profund, este posibil să fi fost şi un element de gelozie; Theo reuşise să-şi găsească iubirea, în timp ce Vincent eşuase în menţinerea unor relaţii de lungă durată”, scrie Bailey în cartea sa.

După ce şi-a tăiat lobul urechii, Van Gogh şi-a pus bereta şi s-a tărât până la un bordel din apropiere încercând să i-l dea unei tinere, identificată recent pe numele Gabrielle Berlatier. Când aceasta a văzut bucata de ureche învelită în hârtie a leşinat, iar artistul a fugit. Haosul care a urmat a făcut valuri în presa vremii.

Bailey sugerează, însă, că anunţul nunţii a fost numai declanşatorul unor probleme de sănătate ale pictorului. Deşi medicii acestuia credeau că avea epilepsie, experţii au sugerat recent că acesta manifesta tulburări bipolare şi că suferea, printre altele, de alcoolism.

Bailey menţionează o scrisoare din 1893 care face referire la înregistrările medicale în cazul lui Van Gogh în care se spune că acesta era înclinat către ”halucinaţii aurale”, iar tăierea urechii ar fi fost o încercare disperată de a reduce la tăcere zgomotele auzite. (Text; Agerpres, Foto: theguardian.com)