O invenţie pe zi: YOUTUBE

YouTube-logo

Youtube este un website destinat utilizatorilor pentru a putea încărca videoclipuri proprii şi pentru a vizualiza videoclipurile altora. Utilizatori din întreaga lume încarcă şi vizualizează videoclipuri pe Youtube.

Deşi în prezent Youtube este cel mai popular website video, acesta a fost lansat destul de recent, în anul 2005. Website-ul a fost creat de trei foşti angajaţi la PayPal: Chad Hurley, Steve Chen şi Jawed Karim. Hurley a studiat design-ul la Universitatea Indiana din Pennsylvania, iar Chen şi Karim au studiat ştiinţa computerelor la Universitatea din Illinois.

Hurley şi Chen au dezvoltat ideea pentru Youtube în primele luni ale anului 2005, după ce au întâmpinat nişte dificultăţi cu câteva videoclipuri. Videoclipurile au fost făcute de cei doi la o petrecere şi nu au găsit o metodă pentru a le trimite unul altuia. Karim susţine că nu a fost la acea petrecere şi neagă aceste relatări.

Karim a spus că ideea pentru Youtube a venit din 2004 când Janet Jackson a avut un incident neplăcut la Super Bowl-ul american şi când tsunami-ul a lovit India în acelaşi an. Karim nu a găsit videoclipuri de la aceste întâmplări ceea ce a dus la ideea de a crea un website video.

Primul sediu Youtube a fost situat deasupra unei pizzerii şi a unui restaurant japonez din San Mateo, California. Domeniul youtube.com a fost activat pe 14 februarie 2005, iar website-ul a fost dezvoltat în lunile anterioare. Youtube a fost fondat ca o tehnologie îndrăzneaţă, pornind cu o investiţie de 11,5 milioane de dolari de la Sequoia Capital în perioada noiembrie 2005 – aprilie 2006.

Primul videoclip pe Youtube a fost încărcat pe 23 aprilie 2005, intitulatMe at the zoo” („eu la grădina zoologică”) şi îl prezintă pe Jawed Karim la Grădina Zoologică din San Diego. Youtube a oferit publicului o versiune de testare a site-ului în mai 2005, şase luni înaintea lansării oficiale.

Site-ul a crescut rapid şi în iulie 2006 compania a anunţat că sunt încărcate mai mult de 65.000 de videoclipuri zilnic, iar site-ul a înregistrat 100 milioane de vizualizări pe zi.

În octombrie 2006, Google Inc. a cumpărat acţiunile Youtube pentru suma de 1,65 miliarde de dolari, iar afacerea a fost finalizată pe 13 noiembrie 2006. Astăzi, Youtube este o filială a companiei Google.

Majoritatea conţinutului de pe Youtube a fost încărcat de utilizatori individuali, dar corporaţii media precum CBS, BBC, Vevo, Hulu şi alte organizaţii oferă material prin Youtube ca parte a unui program de parteneriate. Utilizatorii neînregistraţi pot vizualiza videoclipuri, iar cei înregistraţi pot încărca un număr nelimitat de videoclipuri. Din 2005 până în prezent, Youtube a devenit cel mai popular website video din lume cu milioane de vizitatori de pe întreg mapamondul. (Text: Agerpres, Foto: en.wikipedia.org, Video: Youtube.com)