O invenţie pe zi: VITAMINELE

vitamine

Indispensabile în viaţa noastră, vitaminele reprezintă nişte componente majore ale sănătăţii şi fiinţei noastre, care permit echilibrul mai bun al alimentaţiei.

Deşi datează de la începutul secolului al XX-lea, existenţa vitaminelor a fost proiectată încă din antichitate, când medicii acelei perioade au descoperit că puteau îngriji vederea prin absorbţia ficatului animalelor, asociind astfel alimentaţia cu prevenirea anumitor maladii.

Existenţa lor a fost amintită mai exact, la finele secolului al XIX-lea, de către medicul olandez, Christian Hijkmann. Acesta a descoperit că este posibil să vindeci o boală foarte gravă şi răspândită în Extremul Orient numită „beri-beri” (datorată lipsei de vitamina C în alimentaţie) prin absorbţia tărâţelor orezului decorticat, element de bază al alimentaţiei din această regiune. El a pus astfel, în evidenţă fără însă să o numească – vitamina B1.


În 1912, chimistul polonez Casimir Funk a reluat tezele lui Hijkmann privind „beri-beri”, punând în evidenţă existenţa în învelişul orezului a unei substanţe pe care a numit-o vitamină (amină necesară vieţii) care însă, nu era alta decât vitamina B1.

Vitaminele sunt substanţe organice simple, prezente în numeroase alimente. Pentru a se dezvolta armonios, corpul nostru trebuie să dispună de un aport regular din aceste substanţe care nu se pot sintetiza singure. Fără vitamina D sintetizată la nivelul pielii sub acţiunea soarelui şi vitaminelor B2 şi K sintetizate prin intermediul florei intestinale, aceste substanţe sunt insuficiente pentru a satisface nevoile organismului, obligându-l astfel să găsească completarea în alimentaţie.

Vitaminele sunt de două tipuri: liposolubile (vitamine solubile în grăsimi): A, D, E, K şi vitamine hidrosolubile (vitamine solubile în apă): C, B1, B2, B3 sau PP, B5, B6, B8 sau H, B9, B12. (Text: Agerpres, Foto: descopera.ro)